diumenge, 23 de gener del 2011

SEGONA FASE DEL FÒRUM


SEGONA FASE DEL FÒRUM
LECTURES DE 5 A 7 ANYS
1.- En general, quines són les temàtiques que apareixen en aquestes lectures?
2.- De les lectures presentades, quina és la única que ha estat escrita a l’estat espanyol? De quin autor i quina és la seua llengua original?
3.- Què et sembla l’afirmació “Qualsevol tema, per fràgil o dur que sigui, és possible”. Expressa la teua opinió.
LECTURES DE 8 A 10 ANYS
4.- Quin són els personatges d’aquestes lectures? Quines característiques tenen en comú?
5.- Quins recursos utilitza Roald Dahl per a caracteritzar els seus personatges?
6.- Per quines altres obres és conegut Michael Ende?
7.- Quines obres han estat portades a la petita o gran pantalla?

98 comentaris:

  1. 1. A la majoria de lectures de 5-7 anys els protagonistes segueixen sent animals. En aquestes lectures no li donen tanta importància a l'estètica sinó a allò didàctic. Les seues pàgines sustitueixen les imatges pel text.
    El primer llibre, per exemple, tracta d'un ratolí que, en lloc d'arreplegar menjar com la resta de ratolins, es dedica a arreplegar sensacions per tal que, quan no hi haja menjar, la resta de ratolins es senten reconfortats amb les seues paraules. Aquesta lectura introdueïx la poesia a través d'imatges i les vivències del ratolí.
    Altres lectures, com poden ser "L'aneguet lleig" inculquen el seu valor didàctic a través del text ja que escasejen les imatges.

    2. L'única lectura d'aquesta etapa que ha estat escrita a l'Estat Espanyol és "Xola i els lleons". El seu autor és Bernardo Atxaga i l'original està escrita en basc.

    3. Amb eixa afirmació estic d'acord ja que tots els temes poden ser explicats a qualsevol públic però sempre de la manera adequada. Per posar un exemple, el tema de la mort no ha de ser un tema tabú, encara que pense que no és adequat d'explicar als menuts. Però si pensem explicar-ho, depenent de l'edat emprarem un llenguatge o un altre. Aixó em recorda a una frase que comenta l'autora de "Com explicar contes" (Sara Cone Bryant) que deia alguna cosa pareguda a: "No hi ha temes d'adults i temes d'infants, sinó diferents formes de narrar".

    ResponElimina
  2. Hola Dayana, ets una "crack", quina rapidesa...

    ResponElimina
  3. 1.- Als contes de 5 a 7 anys ja no es centren tant les històries en les imatges i el format del conte com en l’etapa de 0 a 4 anys, encara hi ha imatges però la majoria ho aporta el text amb un narrador omniscient. Però els protagonistes continuen sent animals o nens/es de la mateixa edat que el lector propers a ells però amb una personalitat i un comportament més complexe.

    Les temàtiques que solen aparèixer en aquesta etapa tracten d’explicar qualsevol tema complexe o abstracte i de gran envergadura de manera senzilla. També, hi són didàctiques degut a que s’aprenen valors com l’amor per la natura, el respecte... acompanyades d’intriga i humor enginyós. A aquests contes es fomenta l’empatia, degut a que s’expliquen a través d’aquestos sentiments propers i comuns entre els lectors de 5 a 7 anys i juguem amb el factor sorpresa per captar l’atenció i l’ interès del lector/a de qualsevol edat.

    Finalment, veiem que en aquesta etapa es comença a narrar històries fantàstiques, aquests contes no son contats abans degut a que sols son possibles en infants que ja coneixen els mecanismes bàsics de funcionament del mon real.

    2.- L’única lectura escrita a l’estat espanyol és “La Xola i els lleons” de Bernardo Atxaga(pseudònim de Joseba Irazu). Aquesta història fou escrita en basc originàriament.

    3.- Estic d’acord amb aquesta afirmació degut a que la literatura es un dels instruments més importants i útils per tractar qualsevol tema per complex o dur que siga de manera bella i subtil.

    Açò fa que el lector s’endinse més en l’ història, ja que pot reflexionar sobre el tema tractat i veure’s reflectit amb els sentiments o la situació que el protagonista està tinguent. Degut a que amb la literatura es pot encisar l’oient amb històries que retraten i descriuen els anhels més íntims, el somnis més primordials o els temes més durs o fràgils de les persones.

    ResponElimina
  4. 1. En aquesta etapa, les històries continuen essent fantàstiques, ja que a l’edat de 0-4 anys trobem algunes com “L’Elmer i el temps” o “La talpeta que volia saber qui li havia fet allò en el cap”.
    A més a més. moltes d’aquestes tenen animals com protagonistes i tracten temes abstractes com la poesia a la història “Frederick” o la diversitat amb “L’aneguet lleig”.

    ResponElimina
  5. 2. L'única lectura d'aquesta etapa, 5-7 anys, que ha estat escrita a l'Estat Espanyol és "Xola i els lleons" va ser escrita en basc. El seu autor és Bernardo Atxaga, pseudònim de Joseba Irazu, guanyador del Premi Nacional de Literatura amb l’obra “Obabakoak”.

    ResponElimina
  6. 3. Estic d’acord amb aquesta afirmació, ja que penso que, com ha dit la meua companya Dayana amb el comentari de S.C. Bryant, no existeixen temes per d’adults ni temes d’infants, sinó diferents formes de narrar.
    Un tema complex com pot ser la mort, es pot tracta a l’aula d’infantil si es fa com cal. Per poder fer-ho, haurem d’emprar un llenguatge adequat per a la seua edat, com també serà necessari tractar-ho amb naturalesa però tenint em compte, com ja he dit, l’edat de l’auditori. A més a més, pense que moltes vegades ens caldrà ajudar-nos de la imaginació i ser molt creatius per explicar altres temes.

    ResponElimina
  7. 6. Michael Ende també és conegut per les seves obres “La història interminable”, “Momo”, i “La poció del desig”.

    ResponElimina
  8. Vanessa Juanes Ortiz, 2ºB Grau d’Infantil
    SEGONA FASE DEL FÒRUM
    LECTURES DE 5 A 7 ANYS
    1.- En general, quines són les temàtiques que apareixen en aquestes lectures?
    Els temes més tractats en aquesta etapa al llibre de “Dins del mirall”, són temes fràgils, on entren els valors de les persones, la diversitat, la solidaritat, el respecte,també entra la intriga, el factor sorpresa, esperes la següent sessió per veure que va a passar... com per exemple:
    Frederick és de 4 ratolins, on 3 recullen menjar per passar l’hivern i Frederick recull colors, paper,... esperes la sorpresa de perquè fa això, hi és per fer històries de l’estiu i recitar poemes així l’hivern passa més entretingut, hi ha companyerisme.
    En l’aneguet lleig, on conta com un ànec és discriminat per ser diferent dels altres i ser més lleig i al final quan es converteix en cigne tot canvia perquè és bonic i igual que els altres. Fa veure que l’aparença no és tot, sinó el cor i la bondat que tingues.
    Etc.

    2.- De les lectures presentades, quina és la única que ha estat escrita a l’estat espanyol? De quin autor i quina és la seua llengua original?
    Xola i els lleons, de Bernardo Atxaga (pseudònim de Joseba Irazu. Guipúscoa, País Basc, 1951). Ha publicat més de vint llibres per a infants, en els quals hi predonima la frescor, el surrealisme, l’humor i l’enginy.

    3.- Què et sembla l’afirmació “Qualsevol tema, per fràgil o dur que sigui, és possible”. Expressa la teua opinió.
    A aquestes edats els infants pregunten molt i volen sabers, doncs comencen a investigar i a conèixer el món, objecte, valors, ... Pense que tots els temes es poden explicar a qualsevol etapa de la vida, sols cal fer-ho sense presa, amb un bon to, amb reflexió i amb un vocabulari apte per a les etapes que s’encontren. Els temes durs com la mort, o apassionats com l’amor, cal explicar-los en calma analitzant les paraules i la manera de contar-ho, fent-los preguntes per veure quines són les seues inquietuds sobre aquest tema, i sempre no explicar-ho sense preses i amb calma. Són temes delicats. No degam estereotipar ni crear perjudicis a l’hora d’explicar o fer entendre aquestos casos.

    ResponElimina
  9. LECTURES DE 8 A 10 ANYS
    4.- Quin són els personatges d’aquestes lectures? Quines característiques tenen en comú?
    En aquestes etapes és interessant el fet de jugar amb dos plans: un real i un de fantàstic, de combinar-los i enllaçar-los a la perfecció. És crea un món fantàstic habitat per éssers coneguts dels contes tradicionals, però també per objectes, com ara les joguines.
    Així doncs, els protagonistes són persones de carn i ossos, que no tenen cap característica ni qualitat que els faci diferents dels nens i nenes de veritat. Personatges que han passat una tragèdia, una mala època, han tengut una pèrdua d’un ser volgut i es dirigeixen a un món fantàstic que els durà alegria i millor qualitat de vida.
    Poden trobar-se identificats amb el protagoniste o la protagonista que normalment té la mateixa edat més o més que el lector.
    Aquestos contes tenen en comú que en tots entren els valors, la timidesa, la valentia, la honestitat, l’enfrontament amb el mal, el ritme de la història,la intriga, el suspens,la tragèdia, l’alegria, ... els sentiments és el tema central aquestos contes. Descriure les escenes i el lloc on passen és important per poder imaginar. Al final la sorpresa és que el protagonista vens al mal. Amb l’arribada de la victòria arriba la felicitat.
    5.- Quins recursos utilitza Roald Dahl per a caracteritzar els seus personatges?
    Els elements destacats, dels personatges que utilitza Roald Dalh al conte ”Les Bruixes”, són que tant els bons com els dolents són caracteritzats de manera excepcional, amb l’exageració de les particularitats.
    Situa un personatge tradicional com són les bruixes, i el gènere de terror en la realitat més immediata, encara que es consideri una obra entre el terror i la fantasia.
    Fa veure les bruixes com personatges terrorífics que busquen el mals i als ratolins com a personatges bons. Dahl sempre pintava els enemics com a uns personatges perversos, dolentíssims i les bruixes ho eren.
    6.- Per quines altres obres és conegut Michael Ende?
    Apart dde per l’obra “En Jim Botó i en Lluc el maquinista”, Michael Ende és conegut per altres obres com “La història interminable” “Momo” o “ La poció del desig”. Crea històries de tot un univers fantàstic que encara ara continua delectant infants i grans. Per exemple en “la història interminable” tracta de:
    Un xiquet anomenat Bastian que amagat en l’andana del seu col•legi, *Bastian devora durant les hores de classe un llibre enigmàtic, ”La història interminable”, que relata la gradual destrucció del Regne de Fantasia. Una espècie de ”Res” misteriosa destrueix tot el país i a totes les criatures que ho habiten. A mesura que avança en la seva lectura, *Bastian s'adona que la salvació de Fantasia depèn d'ell. Que aconsegueixi entrar dins del llibre...
    Descripció buscada en: http://www.filmaffinity.com/es/film575958.html
    És una historia on els lectors es converteixen en protagonistes, és una historia fantàstica, que el fa emocionar, entrar en l’univers de la fantasia, en imaginar-te un món creatiu, on tot és possible, animals que parlen, que volen, ...la història el fa estar en tot moment intrigat i esperant quin serà el final, si ho aconseguirà, si guanyarà, si salvarà el món de la fantasia,... És un llibre que atrau el lector, açò és el que vol Michael Ende l’interés del lector, que s’enganxen a la lectura fins al final.
    7.- Quines obres han estat portades a la petita o gran pantalla?
    El cascanueces, d’E.T.A. Hoffmann
    Pipi Calcesllargues, d’Astrid Lindgren, (Serie televisiva)
    Harry Potter i la pedra filosofal, de J.K. Rowling
    El lleó, la bruixa i l’armari, de C.S. Lewis

    ResponElimina
  10. 4. A la primera història, amb el títol de “El Cascanuences”, els personatges principals són una xiqueta i la seva joguina regalada las Nadals. Aquestos hauran de fer front a un exèrcit de rates que volen ocupar l’habitació de la protagonista.

    La segona història, titulada “En Jim botó i en Lluc el maquinista”, els personatges són, com bé diu el seu títol, Jim i Lluc, que hauran d’alliberar un princesa.

    A “Emili i les detectius”, els personatges són una colla d’amics que intenten recuperar el que un lladre els ha furtat.

    Pippi és una xiqueta que viu soles i no va a escola. La superioritat que té sobre els altres és la seva increïble força. Aquesta és la protagonista de “Pippi Calcesllarguess”.

    Harry és el protagonista de “Harry Potter i la pedra filosofal”. És un nen orfe que viu amb els seus oncles i al cap dels anys descobreix que és un dels mags més forts i amb més potencial del món.

    En “El venten els salzes”, els protagonistes son quatre animals de riu com poden ser el gripau o el rat d’aigua.

    Per últim, a l’obra “El lleó, la bruixa i l’armari”, els personatges principals són uns germans que arriben a un món fantàstic al amagar-se dintre un armari.

    Com podem observar, la majoria dels personatges són xiquets i xiquetes d’edats similars a les que van dirigides aquestes obres i viuen aventures meravelloses i fantàstiques.

    ResponElimina
  11. SARA PÉREZ PÉREZ
    2nB Grau d’Educació Infantil

    SEGONA FASE
    LECTURES DE 5 A 7 ANYS
    1.- En general, quines són les temàtiques que apareixen en aquestes lectures?
    Històries un poc més complexes, continguts adaptats a aquesta edat, hi podem trobar més personatges, imatges que complementen el text, petis problemes que al final troben solució, com situacions amb les que puguen identificar-se emocionalment, elements fantàstics que exageren la realitat, humor.

    2.- De les lectures presentades, quina és la única que ha estat escrita a l’estat espanyol? De quin autor i quina és la seua llengua original?
    Xola i els lleons, de Bernardo Atxaga (Joseba Irazu Garmendia és el seu nom original). Escrita al País Basc en llengua euskera. Per a l’autor escriure en castellà és trair el seu món afectiu, encara que ha traduït algunes de les seues creacions al castellà.

    3.- Què et sembla l’afirmació “Qualsevol tema, per fràgil o dur que sigui, és possible”. Expressa la teua opinió.
    Qualsevol tema que es tracte en un conte, les persones poden traslladar-les a la seua realitat. Per tant pense que cal anar amb compte a l'hora d'escriure un conte, perquè és molt fàcil caure en elements estereotipats com per exemple el model de família, o que la bondat sempre triomfe sobre la dolència, sense haver-hi una possible solució.

    ResponElimina
  12. LECTURES DE 8 A 10 ANYS
    4.- Quin són els personatges d’aquestes lectures? Quines característiques tenen en comú?
    En aquesta etapa tenim els mateixos personatges que en l’etapa anterior: animals, personatges fantàstics i persones. Però hi podem trobar una diferència significativa, i es que en aquesta etapa es compensa més la imatge amb la història, per a que puguen entendre-la millor.


    5.- Quins recursos utilitza Roald Dahl per a caracteritzar els seus personatges?
    Aquest autor exagera les particularitats dels tots els seus personatges, siguen bons o dolents.

    6.- Per quines altres obres és conegut Michael Ende?
    Els llibres més coneguts de Michael Ende són “Momo”, que tracta el concepte del temps i com és utilitzat pels éssers humans en societats modernes, i “La història interminable”, basat en la història d’un xiquet que troba un llibre màgic a una andana i quan ho llig s’introdueix en la història, formant part de les seues aventures.

    7.- Quines obres han estat portades a la petita o gran pantalla?
    “El Trencanous”, de Ernst Theodor Amadeus Hoffmann, “Pippi Calcesllargues”, d’Astrid Lindgren i “Harry Potter”, de Joanne Kathleen Rowling.

    ResponElimina
  13. 1. La temàtica, en general, comença a ser més complexa i es troben els primers relats surrealistes i de realisme màgic. És tracten temes de caràcter emocional com l’acceptació d’un mateix i de la diversitat, emocions com l’avarícia i l’orgull, sempre des de un punt fantàstic i humorístic, inclús amb un to irònic.

    2. La única lectura que ha estat escrita a l’estat espanyol és “Xola i els lleons” de Bernardo Atxaga. La seua llengua original és l’euskera.


    3. Jo vaig ser una xiqueta molt impressionable respecte a temes relacionats amb la mort, fins i tot, amb temes més banals. Contes i pel•lícules com “Dumbo” o “Bambi” em feien plorar a la vegada que, després, em feien gaudir; era un barrejat d’emocions i sentia pena, empatia, enveja...
    Crec, que és important treballar les emocions en Infantil i els llibres fan més fàcil, encara que no ho és, aquesta tasca. Sí, és possible, i a més, recomanable, ja que, a través de la màgia i la fantasia es poden traslladar als xiquets i xiquetes emocions que, moltes vegades, ja són prou complicades per als adults.

    4. Els protagonistes d’aquestes històries són xiquets i xiquetes que, aproximadament, tenen l’edat dels lectors pressuposats. Tenen diverses característiques en comú: L’edat, solen ser xiquets i xiquetes normals, de vegades rebels, que han perdut a un ser volgut o que estan passant per alguna dificultat,i tots s’encaminen a una aventura lluny de les figures adultes.

    ResponElimina
  14. 5. Roald Dahl utilitza la caracterització exagerada dels defectes o virtuts dels personatges. Personatges exageradament bons o roïns, no hi ha termini mitjà.


    6. Michael Ende, també, es conegut per obres com “Momo”, “La història interminable” i “La poció del desig”.

    7. Les obres que han estan portades a la petita o gran pantalla són:
    - “El Cascanueces” d’E.T.A Hoffman.
    - “Pipi calcesllargues” d’Astrid Lindgren.
    - “Harry Potter i la pedra filosofal” de J. K. Rowling.
    - “Les bruixes” de Roald Dahl.
    - “El lleó, la bruixa i l’armari” de C. S. Lewis.

    ResponElimina
  15. LECTURES DE 5 A 7 ANYS
    1- Els contes que comprenen edats entre 5 i 7 anys, presenten històries, onel valor de la imatge ja no adopta la mateixa importància que a edats d’entre 0 i 4 anys. La descripció ara és major, perque es descriuen més les imatges ja que moltes d’estes són suprimides. Gran part d’aquestes lectures són protagonitzades per animals i duen a terme accions amb un nivell de complexitat major, com el terme abstracte com és la poesia.
    Els temes que apareixen a aquestes lectures, expliquen termes més complicats i com hem dit abans, més abstractes, però adequats als menuts als quals van dirigits. S’apren a valorar els demés, reconèxier l’identitat, el respecte per la resta de persones, animals, etc.
    Per finalitzar m’agradaria dir, que semblen temes molt divertits, contes d’humor que tracten de captar l’atenció del lector que llig amb molt de goig. Unes lectures que comprenen un valor didàctic molt positiu per als menuts d’aquestes edats.

    2 - L’única lectura que ha estat escrit a l’estat espanyol, és “Xola i els lleons”. El seu autor és: Bernardo Atxaga. L’original està escrita en basc.
    3 – Estic d’acord amb la frase Qualsevol tema, per fràgil o dur que sigui, és possible”. De vegades ens sembla que alguns temes abstractes com poden ser la mort, l’amor, etc. son dificils d’explicar als xiquets i xiquetes, però no és correcta eixa opinió, o almenys davall el meu punt de vista.
    Podem explicar tot tipus de contes sempre i quan ho fem de forma adequada perque els oients ho puguen entendre de la millor forma possible. La literatura hauria de proporcionar qualsevol tipus de tema perque es un mitjà educatiu molt efectiu en l’aprenentatge dels més menuts i els qui no ho són tant.

    ResponElimina
  16. LECTURES DE 8 A 10 ANYS.

    4 – En aquesta etapa és interessant el fet de jugar amb dos plans, un real i un fantàstic.
    D’una banda podem dir que es tracta d’històries on el personatge, a la majoria de les històries, es tracta d’un xiquet o xiqueta. Una persona amb la qual els menuts i menudes es poden identificar.
    Aquestes històries s’assemblen perque juguen amb el mon fntàstic. És com una ajuda que tenen els personatges per vencer tot el que es presenta davant d’ells i aixì poder afrontar-ho amb força i voluntat. Els temes que més es comenten a les històries estan relacionats amb els sentiments com són la tragèdia, tristor, alegria, etc. al meu pareixer, són temes que ajuden al lector a enfrontar-se a temes que ens semblen tan complexos d’explicar.

    5 – Els personatges que apareixen al conte “Les bruixes” de Roald Dahl són caracteritzats (tant els bons com els dolents), de manera excepcional, amb l’exageració de les seues peculiaritats.
    A aquest conte, es juga amb dues perspectives. D’una banda trobem la part on el xiquet que perd als seus pares se’n va amb la seua àvia. Aquesta que sap molts contes de bruixes, (personatges dolents) li’n conta i acaben ambdos lluitant contra totes les bruixes d’Anglaterra, convertits en ratolins. Eixa part fa que a la història es puga gaudir de misteri i la fantasia.

    6- Altres obres per les quals Michael Ende és conegut són:

    -ENDE, M. (1984): En Jim Botó i els tretze salvatges.
    - “La història interminable”
    -“Momo” o,
    -“La poció del desig”.

    7 - “El cascanueces” d’E.T.A. Hoffman.
    - “Pipi Calcesllargues” d’Astrid Lindgren. Aquesta ha sigut un obra que m’ha agradat moltisim, perque Pipi, la protagonista, sempre pren força, recordant els seus familiars, la seua mare que havia faltat i el seu pare que estaba navegant. Un obra que s’ens dubte et pot ensenyar a no témer a la vida, i a dibuixar sempre un sonriure.
    - “Harry Potter i la pedra filosofal” de J.K. Rowling.
    -“El lleó, la bruixa i l’armari” de C.S. Lewis. També m’agradaria afegir, que em va agradar molt la pel•licula, perque estaba envoltada de sentiments, emocions, fantasia i màgia.

    ResponElimina
  17. 7.
    - “El Cascanueces”
    - “Pipi calcesllargues”
    - “Harry Potter i la pedra filosofal”
    - “Les bruixes”
    - “El lleó, la bruixa i l’armari”

    ResponElimina
  18. 5. Solen ser exagerades les seues particularitats. Exalta molt les seves virtuts o defectes, no hi ha termini mig ni tan se vol amb la seua bondat o si son dolents.

    ResponElimina
  19. 1. En general parla de temes fantàstics, temes més abstractes que als contes infantils. En aquests podem trobar ja un progrés en l’estat maduratiu dels nens i les nenes, ja que són capaços d’entendre els somnis i distingir-los del món real.
    Per altra banda, al tractar-se de primers lectors, podem observar un canvi en el format dels llibres, aquests passaran a tindre més text que no pas un conte infantil.
    MARIA BLASCO SANCHIS

    ResponElimina
  20. 2. L’única lectura que ha estat escrita a l’estat espanyol ha segut “Xola i els lleons”, l’autor de la qual és Bernardo Atxaga. La llegua original d’aquest conte és l’euskera.
    MARIA BLASCO SANCHIS

    ResponElimina
  21. 3. Pense que, com a futurs docents, aquesta és una frase que hauríem de recordar cada dia de la nostra vida. Hem de tenir la capacitat de saber tractar tot tipus de temes, per molt desagradables que siguen i, el que és més difícil, saber-los tractar amb els infants, perquè a la vida quotidiana sorgeixen factors que s’hauran d’explicar i no tots són senzills.
    Per tant, haurem d’estar preparats per poder fer possibles tots aquests temes, per fràgils o durs que siguen.
    MARIA BLASCO SANCHIS

    ResponElimina
  22. 4. A les lectures de 8 a 10 anys trobem una característica molt significativa i és que els protagonistes deixen de ser animals animats per a convertir-se en personatges més semblants a la vida real. Així i tot, aquesta novetat moltes vegades apareix combinada amb elements fantàstics, com és el cas de “Harry Potter i la pedra filosofal”, “Les bruixes” o “El lleó, la bruixa i l’armari”.
    MARIA BLASCO SANCHIS

    ResponElimina
  23. 5. Els personatges de les obres de Roald Dahl són significatius per caracteritzar-se amb l’exageració de les seues particularitats. A més a més, així com les bruixes normalment són lletges, van vestides de negre i volen sobre una escombra, als contes d’aquest autor aquestes semblen dones normals i hi ha pocs detalls que les distingeixen de la resta de persones.
    MARIA BLASCO SANCHIS

    ResponElimina
  24. 6. A banda de “En Jim Botó i en Lluc el maquinista”, Michael Ende és conegut per haver escrit obres com “El ponche de los deseos”, “Momo” o “La historia interminable”.
    MARIA BLASCO SANCHIS

    ResponElimina
  25. 7. De totes les obres comentades a aquesta etapa han estat portades a la petita o gran pantalla:
     “El cascanueces”
     “Pippi calcesllargues”
     “Harry Potter i la pedra filosofal”
     “Les cròniques de Nàrnia: El lleó la bruixa i l’armari”
    MARIA BLASCO SANCHIS

    ResponElimina
  26. 4.-En aquesta etapa els nens/es pensen que ja esta tot inventat i explicat al món dels contes, degut a açò els personatges d’aquestes lectures han d’estar carregats d’originalitat i elements que sorprenen el lector amb un final obert per mantenir la curiositat dels lectors/es. Un exemple pot ser “El Cascanueces”, que va ser escrit per E.T.A. Hoffman com a queixa i reacció pel contes absurds i buits de contingut de l’època.

    El personatges d’aquesta etapa són nens, animals, éssers fantàstics o objectes animats entranyables i propers que juguen amb dos plans, l’univers fantàstic i el real o el bé i el mal. Aquests passen per un procés de creixement i maduració personal, abandonant la seguretat del seu món familiar i endinsant-se en un món desconegut. Els protagonistes son la clau de l’ història i solen tenir un do i una personalitat pròpia que li permet anar una mica més enllà que la resta, com es el cas de “Pipi Calcesllargues”, una xiqueta transgressora que actua de manera distinta a la resta.

    Els protagonistes d’aquestes històries sempre hi tenen uns personatges secundaris disposats a ajudar-los en les diverses aventures quotidianes per al lector/a o una colla d’amics on cada ú te un paper i una personalitat diferent que retracten les maneres de ser de moltes persones i cadascuna afecta i condiciona a les altres, a més en aquestes colles d’amics l’amistat està per damunt de tot.

    Finalment, vegem que a les lectures d’aquesta etapa hi ha aventures impressionants i perilloses que deixen empremta en els seus protagonistes i en els seues lectors, degut a que aquestos es troben en període de formació.

    5.- Roald Dahl utilitza diversos recursos per a caracteritzar els seus personatges i deixar petjada en els lectors/es.

    Una característica principal que defineix la seua literatura és posicionar sempre als personatges a favor dels infants, és a dir, la figura dels adults sempre hi sorgeix malparada. També situa a un personatge tradicional, com per exemple les bruixes, i el gènere de terror en la realitat més immediata, sent d’aquesta manera unes obres entre el terror i la fantasia.

    Per últim, Roald Dahl crea als enemics del protagonista com uns personatges perversos, dolentíssims i amb una gran capa de falsedat i misteri.

    6.- Apart de l’ història “En Jim Botó i en Lluc el maquinista”, Michael Ende es conegut per altres obres com “La història interminable”, “Momo” o “La posició del desig”.

    7.- En aquesta etapa hi ha diverses obres que han estat portades a la petita i a la gran pantalla, com per exemple “El Cascanueces” de E.T.A.Hoffmann; “Pipi Calcesllargues” d’Astrid Lindgren; “Harry Potter i la pedra filosofal” de J.K.Rowling; “Les bruixes” de Roald Dahl i per últim, “Narnia: el lleó, la bruixa i l’armari” de C.S.Lewis.

    ResponElimina
  27. MICAELA Tatay
    2ºB Grau en Educación Infantil

    LECTURES DE 5 A 7 ANYS

    1.- En general, quines són les temàtiques que apareixen en aquestes lectures?

    La temàtica que s'utilitza en l'etapa de 5 a 7 anys és molt semblant a l'etapa anterior, solen utilitzar temàtiques amb animals,sere mitologics i personatges del seu entonr almenys els que ha utilitzat l'autor en aquest llibre.

    La diferència que hi ha en aquesta etapa i l'anterior és la contextualització, és a dir, es comença deixar de tenir tanta importància les imatges i se li dóna més rellevància al text.

    2.- De les lectures presentades, quina és la única que ha estat escrita a l’estat espanyol? De quin autor i quina és la seua llengua original?

    “Xola i els lleons” de bernardo atxaga. Encara que estava escrita en eusquera i la van traduir,el autor utilitza un pseudonim de Joseba Irazu.

    3.- Què et sembla l’afirmació “Qualsevol tema, per fràgil o dur que sigui, és possible”. Expressa la teua opinió.

    Tots els temes es poden tractar en un conte, però el problema és com ho interpretaran els lectors. Cal anar amb compte amb els temes de la mort, l'amor, baralles ... ja que moltes vegades poden portar a la pràctica en forma de joc i es converteix en la realitat.

    També els contes estan influïts pels estereotips i prejudicis que hiha en la societat actual, i es transmeten inconscientment, com que sempre siga l'home qui salva la dona, o que els personatges malvats siga les dones com la madrastra, bruixes, etc.

    ResponElimina
  28. MICAELA Tatay
    2ºB Grau en Educación Infantil

    LECTURES DE 8 A 10 ANYS
    4.- Quin són els personatges d’aquestes lectures? Quines característiques tenen en comú?

    Els personatges en aquesta etapa tenen una característiques molt semblants a les anteriors, segueix utilitzant animals, éssers mitològics (com el trol en harry potter), persones de carn i ossos de la mateixa edat que els lectors.

    L'únic que canvia és el que fan en les aventures que viuen, aquestes s'adapten més a l'edat dels lectors, encara que de vegades són irreals i imaginàries (com que una nena de 8 o 9 anys visca sola i tinga tanta força per aixecar una cavall , Com és el cas de pipí lastrum)

    5.- Quins recursos utilitza Roald Dahl per a caracteritzar els seus personatges?

    Aquest autor té una particularitat i és que exagera el perfil dels seus personatges. Els pot fer molt bo, o molt roïns no té punt intermedi.

    6.- Per quines altres obres és conegut Michael Ende?

    Michael Ende és conegut per les següents obres:

    “La historia interminable” (1996) que la va traduir: Francesc martinez, Barcelona. Grup promotor.

    “Momo” (1996) es va traduir per Fran. Francesc martinez, Barcelona. Grup promotor.

    7.- Quines obres han estat portades a la petita o gran pantalla?

    Els conte que s'han dut a la gran i a la xicoteta pantalla son :

    " el cascanueces" E.T.A Hoffman.

    "pipi calzaslargas" Astrid Lindgren.

    “harry potter i la pedra filosofal” J. K. Rowling.

    “el lleo, la bruixa i l’armari” C. S. Lewis.

    Aquestes obres han tingut molt èxit en la gran i xicoteta pantalla.

    Pipi “Calzaslargas”es va convertir en una sèrie de televisió.

    “Harry Potter” a estat una de les pel•lícules més vistes i els seus llibres més llegits, i s'ha traduït en molts idiomes i per tot el món.

    Aquestes obres són les que més m'han agradat.

    ResponElimina
  29. 1. En aquesta etapa (5-7) tenen el gust i l'acceptació pel fantàstic. És el moment apropiat per a fer-los agradar els contes clàssics, en les seues nombroses adaptacions, i en general, tots els relats en què el meravellós té la seua cabuda, ambientats en el marc de països llunyans o imaginaris i datats en èpoques remotes. També tracten temes com la poesia, els valors, la natura. Però com en l'etapa anterior (0-4) ho expliquen tot a través d'imatges complementades amb text i, com sempre, tracten de captar l’atenció del lector amb temes en els quals alguns infants es poden arribar a reconèixer i a identificar-se.

    2. És la lectura del capítol 10, titulada "Xola i els lleons". El seu autor és Bernardo Atxaga i l'original està escrita en basc.

    3. “Qualsevol tema, per fràgil o dur que sigui, és possible”
    Els infants absorbixen tota la informació que desitgen saber, però cal explicar les coses a través d'imatges i d'una manera subtil i d'exemples molt clars i senzills. No hi ha una edat concreta per a explicar un tema concret, sinó saber explicar-ho amb un llenguatge adequat.

    ResponElimina
  30. 1-Els contes de 0 a 4 anys es centren més amb històries i imatges que a l’etapa de 5 a 7 anys, en aquesta etapa encara hi ha imatges però la majoria ho aporta el text.
    Podem observar que a les dos etapes els protagonistes continuen següent animals o nens/nenes, el que diferencia les dos etapes és la complexitat que aporta la història. Aquesta és una de les temàtiques que apareixen a aquesta etapa, en la que es tracta d’explicar qualsevol tema difícil de manera senzilla, ens els que s’aprenen valors de les persones, la diversitat, la solidaritat, el respecte, que s’ha de fomentar en aquestes edats, també entra la intriga, el factor sorpresa.

    ResponElimina
  31. 2-L'única lectura escrita a l'Estat Espanyol és "Xola i els lleons". El seu autor és Bernardo Atxaga i l'original està escrita en basc.

    ResponElimina
  32. 3-La meua opinió és que tots els temes,( com poden ser els temes durs com la mort, o apassionats com l’amor), es poden explicar a qualsevol etapa de la vida, sols que s’ha de fer amb un vocabulari apte per a les etapes que s’encontren,ni hi ha que tindre cap presa, i sempre amb un bon to de veu fent-los preguntes per veure quines són les seves inquietuds sobre aquest tema, ja que són temes delicats. A aquestes edats els infants pregunten molt i volen saber, doncs comencen a investigar...per això és important contestar les seus dubtes de qualsevol tema, es a dir aprofitar el moment en que un d’aquestos temes s’ordeix per explicar-lo amb delicadesa.

    ResponElimina
  33. 4-A la primera història, amb el títol de “El Cascanuences”, els personatges principals són una xiqueta i la seva joguina.
    La segona història, titulada “En Jim botó i en Lluc el maquinista”, els personatges són, com bé diu el seu títol, Jim i Lluc.
    A “Emili i les detectius”, els personatges són una colla d’amics.
    En Pippi Calcesllarguess. És la protagonista “Pippi”, una xiqueta.
    Harry és el protagonista de “Harry Potter i la pedra filosofal.
    En “El venten els salzes”, els protagonistes son quatre animals de riu.
    Per últim, a l’obra “El lleó, la bruixa i l’armari”, els personatges principals són uns germans.
    Com podem observar, la majoria dels personatges són xiquets i xiquetes amb una edat aproximada a la del lector pressuposats, que tenen amb comú l’edat, que han passat per alguna i viuen aventures meravelloses i fantàstiques.

    ResponElimina
  34. 5-Els personatges que apareixen al conte “Les bruixes” de Roald Dahl tant els bons com els dolents són caracteritzats, amb l’exageració de les seves peculiaritats, exagera els defectes o virtuts dels personatges, ja que els personatges son exageradament bons o roïns, no hi ha termini mitjà.
    Aquest conte podem trobar per una banda el moment en el que un nen que perd als seus pares se’n va amb la seva àvia, ella li conta contes de personatges dolents, estos acaben amb dos lluitant contra totes les bruixes, donant pas per gaudir de la fantasia.

    ResponElimina
  35. 6-A banda de “En Jim Botó i en Lluc el maquinista”, Michael Ende és conegut per haver escrit obres com “El ponche de los deseos”, “Momo” (1996) es va traduir per Fran. Francesc martinez, Barcelona. Grup promotor.
    o “La historia interminable”. (1996) que la va traduir: Francesc martinez, Barcelona. Grup promotor.

    ResponElimina
  36. 7-Les obres que han estan portades a la petita o gran pantalla són:
    - “El Cascanueces” d’E.T.A Hoffman.
    - “Pipi calcesllargues” d’Astrid Lindgren: aquesta m’agrada molt ja que l’obra pretén donar coratge als nens/nenes, ja que Pipi, la protagonista d’aquesta història, viu tota sola, ja que la seva mare va faltar i els seu pare estava sempre navegant.
    - “Harry Potter i la pedra filosofal” de J. K. Rowling.
    - “Les bruixes” de Roald Dahl.
    - “El lleó, la bruixa i l’armari” de C. S. Lewis.

    ResponElimina
  37. 4. En aquesta edat (8-10) l'interès que tenen és per la realitat relacionada amb la seua experiència. Tant als xiquets com a les xiquetes els agraden els relats protagonitzats per herois de la seua mateixa edat i, amb preferència, els que es basen en fets de la vida real i estan ambientats en la nostra època. També hi han animals con en les etapes anteriors i personayges reals i fantàstics que es troben amb alguna dificultat o viuen alguna aventura.

    5. Utilitza personatges bons i roïns amb l'exageració de les seues particularitats, que, naturalment, culmina amb la victòria del protagonista bo sobre les malvades bruixes. El personatge protagonista és un xiquet convertit en ratolí que, amb l'ajuda de la seua iaia, aconseguix véncer no sols a la Gran Bruixa, sinó a tot un exèrcit d'elles.

    ResponElimina
  38. 6. Les seues obres s'emmarquen en el gènere fantàstic i tenen noms cridaners i estranys com:
    - "Jim Botón y Lucas el maquinista" (1962), obra infantil de tema fantàstic
    - "Momo" (1973), ganadora del Premi de Literatura Juvenil en Alemania
    - "La historia interminable" (1982)
    entre altres.

    7. - El cascanueces, d’E.T.A. Hoffmann
    - Pipi Calcesllargues, d’Astrid Lindgren, (Serie televisiva)
    - Harry Potter i la pedra filosofal, de J.K. Rowling
    - El lleó, la bruixa i l’armari, de C.S. Lewis

    ResponElimina
  39. LECTURES DE 5 A 7 ANYS

    1º. En les lectures que pertanyen a l'etapa de 5 a 7 anys, en general els personatges són animals. A la primera història, el protagonista és un ratolí; en la segona, un ànec; en la tercera un xiquet, però que amb la imaginació es transforma en monstre; la quarta, la gosseta Xola; i l'última, un home que és dentista .
    En aquesta etapa la seua temàtica té principalment un valor didàctic, la il•lustració queda en segon ordre. Especialment perquè en la història de Frederick, de Leo Lionni, introdueix l'explicació de la poesia als infants, a més d'ensenyar valors (com l'amor per la natura), en la de "L'aneguet lleig" de Hans Christian Andersen, es tracten les desigualtats, en la tercera "Allà on viuen els monstres" de Maurice Sendak, reflecteix el poder de la imaginació, intercalant plànols reals i fantàstics, en la quarta "Xola i els lleons", de Bernando Atxaga, la gosseta que no situa amb claredat la seua identitat, les confusions de voler ser un altre animal, i en "El higo más dulce", de Chris van Allsburg, treballa la il•lusió per mitjà del protagonista.
    Aquestes històries ja van enfocades amb més aspectes relacionats amb l'aprenentatge, no només per transmetre diversió.

    2º. De totes les històries que ens presenta Pep Molist en l'etapa de 5 a 7 anys, només hi ha una que ha estat escrita a l'estat espanyol, que és la de "Xola i els lleons", de Bernardo Atxaga, escrita en la llengua materna de l'autor, el basc.

    3º. Em sembla que ens vol transmetre que a la literatura no hi ha límits, que qualsevol tema es pot dur a terme creant una història, amb creativitat i expressió literària. Tot i que pensem que és molt complicat, perquè crec que la imaginació és la font més forta, poderosa i valuosa, de poder crear literatura, independentment del tema. Ja que amb la imaginació i la creativitat, es poden crear infinitats d'històries, sense existir limitacions. Per això, una persona es pot donar suport a la literatura, en aquest cas a través de contes, per explicar als més petits/es qualsevol tema que desitgi, ja que podem explicar provocant interès, en alguns casos depenent del tema, diversió, de una manera natural, i llevant certa importància que de vegades nosaltres mateixos/as posem a alguns temes, per prejudicis o preocupacions. Tot això, tenint en compte les edats, les necessitats de cada infant, i els temes, per explicar-ho d'una manera determinada.

    IRENE CALVO 2ºA

    ResponElimina
  40. LECTURES DE 8 A 10 ANYS
    4º. De la primera història, "El Cascanueces", d'ETA Hoffmann, la protagonista és una xiqueta, anomenada Marie, i el seu regal de nadal, el Trencanous, després apareix l'oncle Drosselmeier, unes rates, uns reis i uns prínceps.
    En la segona "En Jim Botó i en Lluc el maquinista", de Michael Ende, protagonistes Jim i Lluc el maquinista, secundari Emma la seua locomotora, la princesa que han de lliberar Li Si, i el drac Senyora Queixalude.
    A la tercera, "Emili i els Detectius", d'Erich Kaestner, l'Emili és el protagonista i també apareixen una colla d'amics que l'ajuden a recuperar el que li havien furtat.
    La quarta, "Pippi Calcesllargues", d'Astrid Lindgren, la protagonista com ja sabem és Pippi.
    La cinquena, "Harry Potter i la pedra filosofal", de J. K. Rowling, el protagonista és Harry, apareixen també els seus oncles, Hagrid.
    La sisena, "Les bruixes", de Roald Dahl, el protagonista és un xiquet orfe que viu amb la seua àvia.
    La setena, "El vent en els salzes", de Kenneth Grahame, protagonistes el rat d'aigua, el talp, el Teix i el gripau.
    I la vuitena, "El lleó, la bruixa i l'armari", de C.S. Lewis, els protagonistes principals són quatre germans, després el lleó i la bruixa.
    En general, tots els personatges protagonistes tenen en comú que són infants, que viuen històries en mons imaginaris molt lluny de la realitat, ja que els ha passat alguna pèrdua o situació desfavorida. Són xiquets i xiquetes amb semblances d'edat dels lectors/es a qui van dirigides.
    A més, apareixen personatges personificats i estereotipats combinant plans reals i fantàstics.
    5º. Roald Dahl, a la seua història "Les bruixes", caracteritza els seus personatges, exagerant les seues particularitats ja siguin en les seues virtuts com en els seus defectes. Classificats en totalment bons o totalment dolents, sense punts intermedis.
    6º. El escriptor alemany Michael Ende. Personalment puc dir que ja sàvia sobre aquest autor, ja que "La història interminable" és la meua pel•lícula favorita de la infància, va ser publicada per primera vegada en alemany el 1979 amb el títol Die Unendliche Geschichte. Se li considero "un nou clàssic de la literatura juvenil", la primera edició en espanyol va ser en els anys vuitanta per l'editorial Alfaguara, i "Momo", un dels llibres que més m'han agradat, les dues obres les recomano perquè són molt boniques.
    Altres obres són "En Jim Botó i en Lluc el maquinista", "La poció del desig", "El teatre de les ombres".


    7º. Les obres que han estat portades a la petita o gran pantalla, són les següents:
    - Hoffmann, E.T.A. (1996): El trencanous.
    - Lindgren, A. (1982): Pippi Calcesllargues.
    - Rowling, J.K. (1999): Harry Potter i la pedra filosofal.
    - Lewis, C.S. (2005): El lleó, la bruixa i l'armari (Les cròniques de Nàrnia).

    IRENE CALVO 2ºA

    ResponElimina
  41. 1-Els temes tractats en aquesta etapa al llibre “Dins del mirall”, estan relacionats amb històries on es mescla la fantasia i la realitat, es a dir, situacions de la vida quotidiana combinades amb situacions de ficció. Els principals protagonistes segueixen sent animals i infants d’edats semblants a la dels lectors i lectores.
    Les seues pàgines continuen plenes d’imatges però hi ha un text més ampli. A més a més, hi ha autors que juguen amb el tamany de les imatges segons la importància que volen donar-li.
    A aquesta etapa també s’inclou l’humor i el factor sorpresa de solen donar les històries de misteri.

    2-A aquesta etapa (5 a 7 anys) l’única lectura escrita a l’estat espanyol és “La Xola i els lleons” de Bernardo Atxaga. La llengua original d’aquesta història és l’euskera.

    3-Amb l’afirmació “Qualsevol tema, per fràgil o dur que sigui, és possible” estic totalment d’acord. Pense que qualsevol tema, per complex que siga, es pot fer arribar als infants d’un manera bella i subtil, si s’explica adequadament. A la vida quotidiana aniran trobant-se amb noves situacions, que seran difícils d’entendre, i quina millor manera que explicar-los eixes coses d’una manera accessible a ells i elles. Per mig d’històries que passaran a infants d’edats paregudes a les seues. El que s’ha de tenir en compte és la forma en que es contarà, amb un correcte llenguatge.

    ResponElimina
  42. 4-A aquesta etapa els personatges continuen essent pareguts. Hi ha animals com a protagonistes i infants d’edats semblants a la dels lectors i lectores. Però, a més, s’inclouen nous protagonistes com per exemple: objectes animats i éssers mitològics.
    Les característiques que tenen en comú són que fan, als lectors i lectores, apropar-se a la història. Ja siga perquè es senten identificats/des amb els infants protagonistes o els captiven els personatges fantàstics.

    5- Roald Dahl utilitza el recurs de caracteritzar els seus personatges exagerant les seues peculiaritats. És a dir, remarca molt els defectes o les virtuts dels personatges. D’aquesta manera, aquestos seran exageradament bons o excessivament roïns.

    6- Michael Ende és conegut per obres com aquestes:

    - "Jim Botón y Lucas el maquinista" (1962)
    - "Momo" (1973)
    - "La historia interminable" (1982)


    7- Les obres que han estat portades a la petita o gran pantalla són aquestes:

    - “El Cascanueces” de Hoffmann, E.T.A (1996)
    - “Pipi calcesllargues” de Lindgren, A (1982)
    - “Harry Potter i la pedra filosofal” de Rowling, J.K. (1999)
    - “Les bruixes” de Roald Dahl
    - “El lleó, la bruixa i l’armari” de Lewis, C.S. (2005)

    ResponElimina
  43. AMPARO TATAY

    LECTURES DE 5 A 7 ANYS
    1.- En general, quines són les temàtiques que apareixen en aquestes lectures?
    Temes fantàstics amb els que pots viatjar a llocs insospitables i contes que fomenten valors com la estima, el respecte, la solidaritat, la diversitat... Així com històries amb sorpresa, que capten l’atenció del alumnat.

    2.- De les lectures presentades, quina és la única que ha estat escrita a l’estat espanyol? De quin autor i quina és la seua llengua original?
    Xola i els lleons, de Bernardo Atxaga. Està escrita en basc.

    3.- Què et sembla l’afirmació “Qualsevol tema, per fràgil o dur que sigui, és possible”. Expressa la teua opinió.
    Pense que aquesta afirmació té gran part de raó perquè per molt menuts que siguen els xiquets o xiquetes, han de conèixer i sentir tot tipus de històries, encara que hemde saber adaptar la narració i el llenguatge al seu nivell maduratiu.

    LECTURES DE 8 A 10 ANYS
    4.- Quin són els personatges d’aquestes lectures? Quines característiques tenen en comú?
    Solen ser animals, personatges fantàstics o reals. Són històries originals i que tenen un factor sorpresa perquè el xiquet o xiqueta s’adone que no tot està escrit, sinó que de vegades, trobem sorpreses bones o dolentes.

    5.- Quins recursos utilitza Roald Dahl per a caracteritzar els seus personatges?
    L’exageració.

    6.- Per quines altres obres és conegut Michael Ende?
    Momo, La historia interminable i, El ponche de los deseos.

    7.- Quines obres han estat portades a la petita o gran pantalla?
    El cascanueces, Pippi calcesllargues, Harry Potter i la pedra filosofal i, Les cròniques de Nàrnia: el lleó, la bruixa i l’armari.

    ResponElimina
  44. LECTURES DE 5 A 7 ANYS

    1.- Les lectures de l’etapa de 5 a 7 anys són d’una llargària un poc més extensa que les de les primeres edats, com ocorre amb el conte “Xola i els lleons”. Així mateix, els llibres ja no contenen simplement imatges o frases curtes, sinó que les il•lustracions, també suggeridores, es complementen amb textos. En aquesta etapa, els nens i les nenes es senten més majors, aleshores ja volen històries d’humor, i de més intriga i misteri on el factor sorpresa és l’element principal d’atracció. Els autors/es pretenen, a més, expressar els sentiments i les emocions a través del conte amb un objectiu didàctic, ja que volen transmetre uns valors des de la infància, mitjançant, moltes vegades, la combinació del realisme i la fantasia. Cal destacar, en últim lloc, al igual que en l’etapa de 0-4 anys, la importància de la claredat i la senzillesa en les imatges i els exemples per tal de fer arribar als infants allò difícil d’explicar.

    2.- L’única lectura escrita a Espanya és “Xola i els lleons” de Bernardo Atxaga, i la seua llengua original és el basc.

    3.- Personalment, pense que aquesta afirmació està molt encertada, ja que la millor forma de que un xiquet o una xiqueta entenga un concepte o un tema determinat difícil d’explicar, és captivar l’atenció mitjançant il•lustracions suggeridores i exemples presentats en un conte. D’aquesta manera, doncs, amb innovació, ganes, imaginació,i claredat i senzillesa en l’expressió podem transmetre allò difícil d’explicar als més petits i petites. Per tant, opine com l’autor, que no pot haver-hi cap tema impossible de fer arribar als infants.

    ResponElimina
  45. LECTURES DE 8 A 10 ANYS
    4.- Quin són els personatges d’aquestes lectures? Quines característiques tenen en comú?
    Els personatges que protagonitzen les històries d’aquesta etapa, són generalment de l’edat del lector, d’aquesta forma l’empatia , la imaginació i l’aventura esta garantitzada.
    La combinació de la realitat i la fantasia fan que aquestes lectures siguen importants a l’hora de captar l’atenció del nen o la nena.
    Els autors són capaços de traslladar-te al món que ells volen, per això la transmissió de sentiments, d’actituds i d’accions és fonamental. Són importants els elements descriptius i la concatenació de successos així com les diferents perspectives d’afrontar situacions.
    La imaginació és important en aquesta edat així que, els ingredients d’aquestes històries, són favorables per a desenvolupar-la.

    ResponElimina
  46. 5.- Quins recursos utilitza Roald Dahl per a caracteritzar els seus personatges?
    Aquest autor pretén captivar al públic lector d’una manera excel•lent. Sols així cabrà la possibilitat de convertir un llibre determinat en un llibre particular. Utilitza “Les bruixes” per cavalcar entre el món del terror i el món de la fantasia. Aquest binomi de sensacions fa que els personatges es caracteritzen de forma particular, amb l’exageració de les seves particularitats.
    El nen (transformat a ratolí), l’avia ( amb un esperit jove i captivador) , les bruixes i les situacions imaginàries i particulars que els toca viure protagonitzen una narració simpàtica i substanciosa.

    ResponElimina
  47. 6.- Per quines altres obres és conegut Michael Ende?
    A part del l’obra En JIm Botí o en Lluc el maquinista, Michael Ende ha estat un dels autors més importants i reconeguts al món de la literatura Infantil i Juvenil. Les seues obres es caracteritzen per l’esperit creador i fantàstic destacant entre elles”Momo”, “La història interminable” (les dues dutes al cinema) o “La Poció del Desig”. Els seus llibres ténen noms peculiars com “El llibre dels Monicacos”, “Tragasueños” “Jojo” “El Goggolori” o “El espejo en el espejo” entre d’altres.

    ResponElimina
  48. .7.- Quines obres han estat portades a la petita o gran pantalla?
    De totes les obres que hi ha en aquesta franja d’edat, aquelles que ha estat portades a la petita o gran pantalla són:
    “El Cascanueces” de Hoffman
    “Pipi Calcesllargues” d’Astrid Lindgren
    “Harry Potter i la pedra filosofal” de J.K Rowling
    “El Lleó , la bruixa i l’armari” de C.S Lewis.
    M’agradaria ressaltar l’obra de Pipi Calcesllargues. Per la personalitat de la potagonista, per la transmissió de la llibertat i del valor de l’amistat i sobretot perquè em trasllada a aquells anys on tot era més senzill...els anys d’infantessa.

    ResponElimina
  49. LECTURES DE 5 A 7 ANYS
    1.- En general, quines són les temàtiques que apareixen en aquestes lectures?
    Generalment són temàtiques un poc més complexes que les temàtiques de les primeres etapes lectores, on la imatge i la escassa lletra definien els trets més significatius. Ara podem veure un canvi temàtic que gira al voltant de la realitat i de la fantasia. Les imatges adopten un significat narratiu i suggeridor i s’entremesclen amb un text que juga a captar l’atenció del nens i les nenes.
    Els protagonistes ,essencials per atraure l’interés dels lectors, continuen sent animals i infants de la mateixa edat que el públic per al que van dirigits. La transmissió de valors i el valor didàctic estan presents en cada història recomanada.

    ResponElimina
  50. 2.- De les lectures presentades, quina és la única que ha estat escrita a l’estat espanyol? De quin autor i quina és la seua llengua original?
    En aquesta etapa cal destacar la lectura Xola i els Lleons de Bernardo Atxaga con l’unica obra que està escrita a l’estat espanyol. Encara que aquest autor ha traduir algunes de les seues produccions al Castellà, aquesta obra en particular, està escrita en Vasc.
    3.- Què et sembla l’afirmació “Qualsevol tema, per fràgil o dur que sigui, és possible”. Expressa la teua opinió.
    N’estic totalment d’acord. Qualsevol tema és possible tractar-lo, sols cal fer-ho amb el to i la serietat que mereix ser tractat i sobretot, valorar els nivells maduratius d’aquelles persones receptores de l’informació.
    Hem de parlar, debatre, compartir i transmetre per a que els infants es nodrixquen i siguen capaços, al llarg del temps, de ser crítics i autosuficients. Per això és important que desenvolupen la capacitat d’escoltar, parlar, llegir i escriure, és a dir, la capacitat comunicativa, amb temàtiques adequades i adaptades a la seua edat

    ResponElimina
  51. LECTURES DE 8 A 10 ANYS

    4.- Els personatges d’aquesta etapa són diversos, però han d’estar envoltats d’originalitat i sorpreses amb l’objectiu de captar l’interés d’uns infants que es senten més majors. Alguns dels personatges secundaris que es comencen a introduir són anònims per tal de donar més importància als protagonistes, un exemple és el conte de “Emili i els detectius” d’Erich Kaestner. No obstant, hi ha històries on ningú dels personatges es representa amb el nom.

    També apareixen animals, objectes animats i personatges fantàstics dels contes tradicionals, els quals solen ser estereotipats i caracteritzats amb l’exageració de les seues particularitats, junt amb la presència de personatges reals. Així mateix, és freqüent observar en aquestes lectures la lluita clàssica entre els representats del mal i del bé.

    Cal destacar, a més, un dels personatges que més agraden a aquest tipus de lectors/es, aquells on el lector/a s’identifica; i són com hom voldria ser o tenen capacitat per actuar de forma distinta a la resta de persones, com per exemple algú que es rebel•li contra els valors de les persones adultes, com és el cas de “Pippi Calcesllargues” d’Astrid Lindgren, una nena diferent que representa el model del que a un nen/a li agradaria fer però no li està permès.

    ResponElimina
  52. Soc Silvia Brú Salvador de 2ºA del Grau d'Educació Infantil. Sent no haverme identificat aicina a la primera part del forum on salament apareix el meu nom.

    1. Per a l’etapa de cinc a set anys, els contes proposats és caracteritzen per estar protagonitzades per animals, com sol ocórrer també a la etapa de 0 a 4 anys, encara que l’etapa de cinc a set apareixen amb major freqüència.

    A més és caracteritzen per tindre elements fantàstics, degut a que aquestos continuen tenint una funció molt important a l’hora de cridar la atenció dels xiquets i de les xiquetes. Per el que resulta el motiu, per el qual crec, que als costes es sol jugar amb els elements fantàstics a l’hora d’escriure contes.

    Per el que és refereix als temes tractats, predominen contes, amb objectius moralitzadors per a la infància. Per tant resulta adequat expressar que els contes destinats, per a nens i nenes d’aquestes etats, tenen, generalment, una finalitat didàctica. A més de voler entretindré als lectors i de fomentar el gust per la lectura. Els temes dels quals parlen els contes proposats per Pep Molist, per a aquetes etats, son els següents:

    El primer titulat “Frederick” tracta de tres ratolins que recullen aliments per a poder alimentar, però un d’ells anomenat Frederick no els ajuda a recollir menjar, sinó que quan els seus companys recullen aliments ell els explicar histories... els seus companys el reganyen, perquè pensen que així no els ajuda i que no els serveix per a res, fins que un dia s’adonen que si que te utilitat contar històries... i respecten la tasca del seu company. Per tant, opine que el valor principal que vol transmetre aquesta història consisteix en que tot el que és fa serveix per alguna cosa, encara que sembles inútil, pot arribar a ser molt útil en un moment determinat.

    En quan al conte del “l’aneguet lleig” conta la vida d’un cigne que naix a una família d’ànecs, en la qual es depreciat, perquè ho consideren lleig. D’aquesta forma el signe es veu obligat a abandonat a la seua família i buscar una altra que el vulga tal com es. Durant el camí va trobant altres animals i persones que també el deprecien, per la mateixa raó que el consideraven lleig. Fins que al final del conte troba a altres signes i s’adona que jas no és lleig, sinó que es un dels signes més bonic de l’estanc. Per a mi aquest conte, en el que fa referència al valor didàctic, destacaria el valor que transmet de que no hem de rebutjar ningú per el seu aspecte físic.

    ResponElimina
  53. Soc Silvia rú Salvador de 2ºA del Grau d'Educació Infanil. Continuació de la pregunta 1.


    En quan al tercer conte titulat “Allà on viuen els monstres” conta la historia d’un xiquet que a la seua casa se comporta de forma revelde i que a un somni viatja fins al país dels mostres. Una vegada al país dels mostres, on celebren una gran festa, s’adona que portant-se bé també es pot gaudir. Per aquest motiu el que pense que vol transmetre, respecte a valors didàctics. és que portant-se bé també resulta divertir.

    En quant al quart conte titulat “Xola i els leons” és tracta d’una gossa que és creu un lleó, degut a escoltar una conversa i veure que te algunes característiques semblants als lleons. A partir d’escoltar aquesta conversa és comporta com si forà un lleó, fins que per mitja d’un llibre, s’adona de que no pertany a la família dels lleons i torna a comportar-se com la gossa que és. Opine que aquesta historia transmet l’idea pedagògica que per tindre característiques semblants a algun animal... no tens perquè sigues eixe animal...

    A l’últim conte titulat “El higo más dulce” narra la historia d’una dona que té mal de queixal i va a un dentista, que viu amb el seu gos. El dentista li trau el queixal a la dona, aquesta li paga amb dos figues, que segons la dona son màgiques. El dentista no creu a la dona, però els accepta. Fins que una nit, que decideix provar si son màgiques i desaprofita la primera figa. En canvi, la següent nit decideix aprofitar l’última figa i tindre un somni on demana un desig profitós, però es el gos el que pren la figa, sense que el dentista s’adone, seguen el somni del gos el que es converteixen en veritat. En la meua opinió, el valor didàctic que vol ransmetre, es que no hi ha que ser avariciós.

    ResponElimina
  54. LECTURES DE 8 A 10 ANYS

    5.- La característica principal que defineix la literatura de Roald Dahl és haver-se posicionat sempre a favor dels infants enfront de les persones adultes.

    En les seues lectures apareixen històries reals on situa un personatge tradicional, com en el conte de “Les bruixes”, i el gènere de terror per a causar misteri. A més, sempre pinta els enemics com uns personatges perversos, dolentíssims. Però, tant els bons com els dolents són caracteritzats de manera excepcional, amb l’exageració de les seues particularitats.

    6.- Michael Ende també és conegut per obres com:

    "Jim Botón y Lucas el maquinista"
    "Momo"
    "La història interminable"
    “La poció del desig”

    7.-
    “El Cascanueces” d’ E.T.A Hoffmann.
    “Pipi calcesllargues” d’ Astrid Lindgren.
    “Harry Potter i la pedra filosofal” de J. K.
    Rowling.
    “Les bruixes” de Roald Dahl.
    “El lleó, la bruixa i l’armari” de l'autor C. S. Lewis.

    ResponElimina
  55. Soc Silvia Brú Salvador.

    2. L’únic conte que ha estat escrit a Espanya, concretament a Guipúscoa (País Basc) és el de la “Xola i els lleons”. Del qual el seu autor és Bernardo Atxaga, que rep el pseudònim de Joseba Irazu i va ser publicat a 1951.
    3. Respecte al que pense d’eixa expressió considere que Pep Molist té raó. Estic d’acord amb ell degut a que opine que al no tindre tots els xiquets i les xiquetes les mateixes capacitats i gustos, sinó que cadascun te uns diferents, no podem determinar quins llibre els poden agradar i qui no. Per aquest motiu opine que no és pot classificar un llibre con “dur” o “fràgil”, perquè això li toca decidir-ho a cadascun dels destinataris i de les destinatàries.

    Aquesta afirmació es semblant a la que fa Michael Ende, al expressar que “No hi ha temes per a adults i per a infants, sinó diferents formes de contar” i també és la idea que transmet Sara Cone Bryan al seu llibre “Com explicar contes”.

    ResponElimina
  56. Soc Silvia Brú Salvador.

    4. En referència als protagonistes que apareixen als contes destinats per als xiquets i per a les xiquetes d’entre huit i deu anys, trobem els següents:
    • Al conte de “El cascanueces” trobem con a la protagonista la filla del doctor Stalhbaum que és una xiqueta anomenada Marie. La resta de protagonistes son joguines entre els quals destaca un trencanous i ratolins.
    • Respecte al conte titulat ”El Jim Botó i en Lluc el maquinista” els protagonistes seran Jim Botó I Lluc. La resta dels personatges son: un emperador, la seua filla anomenada Li Si i una senyora anomenada “Queixaluda”.
    • En quant al conte titulat “Emili i els detectius” el protagonista és Emili, un xiquet al que li agrada molt investigar, els altres personatges principals son els seus amics.
    • En quant a la col•lecció de “Pippi Calcesllargues” la protagonista per excel•lència és una xiqueta de nou anys que s’anomena “Pippi Calcesllargues”, els altres personatges principals son el seu amic Tommy, la seua amiga Anika, a més del seu mono i del seu cavall.
    • Respecte al conte de “Harry Potter i la pedra filosofal” el protagonista és un xiquet amb poders màgics, anomenat Harry Potter i els altres personatges a destacar son els seues amics i a l’hora companys de classe.
    • Respecte al llibre titulat “Les bruixes” està protagonitzat per un xiquet, que viu amb la seua avia, perquè els seus pares han mort, altres personatges d’aquest conte son bruixes entre les quals destaca la reina de les bruixes de tot el món.
    • El següent conte es titula “El vent en els salzes” els seus personatges principals son: el rat d’aigua, el talp, el teixó i un gripau.
    • Respecte a l’última col•lecció de contes que proposa Pep Molist per a aquetes etats, trobem un conte titulat “El lleó, la bruixa i l’armari” i que després passa a conèixer com la col•lecció de Narnia, aquesta col•lecció està protagonitzada per quatre xiquets, que al arribar al món de Narnia mitjançant un armari, es troben amb tot tipus de personatges fabulosos, com a faunes, centaures, unicorns... i amb la bruixa blanca. Entre tots aquests personatges màgics trobaran al seu company, per a les seues aventures, aquet és un lleó salvatge anomenat Aslan, ell els ajudarà a vèncer a la bruixa blanc.

    Respecte a una de les característiques que tenen en comú, quasi tots els contes que ha proposat Pep Morin per a xiquets /es de huit a deu anys, es que els protagonistes solen ser xiquets i/o xiquetes que tenen una etat compresa entre els huit i deu anys.

    Un altre factor que apareix freqüentment consisteix en que tracta temes que els es poden trobar els xiquets i les xiquetes al llarg de la seua infància. Son temes que es
    donen a la realitat, i pense que ho fan amb l’objectiu de que els nens i les nenes es puguen identificar amb el que conta la historia i els aprofite per a la seua vida quotidiana.

    Un altre aspecte que també apareix de forma repetida en aquests contes consisteix en que al desenvolupament de la narració apareixen objectes fantàstics, móns imaginaris, animals fantàstics...

    A més totes les histories, considere que pretenen transmetre uns valors educatius com poden ser la responsabilitat, la solidaritat, el treball en grup...

    ResponElimina
  57. Soc Silvia Brú Salvador.

    5. Un dels recursos que utilitza Roald Dahl per a fer les seues histories es posar-se des de la perspectiva dels xiquets i de les xiquetes, en lloc de posicionar-se des de la perspectiva del adult, com es habitual.

    Una característica que es port entendre com un recurs es que Roald fa que els personatges ha simple vista no tenen detalls que els distingeixen de les persones “normals” i que et vagues adonant compte de les seues característiques especials segons vas llegint l’obra.

    Un altre recurs que utilitza es agafar personatges tradicionals i donar-li qualitats que no li son les habituals.

    ResponElimina
  58. Soc Silvia Brú Salvador.

    6. Altre obres per les quals es conegut Michael Ende son “La historia interminable”, “Momo” o “La pocio Màgica”. A més també podem destacar el que es pot considerar la segona part de “En Jim Botó i en Lluç el maquinista”, anomenada “En Jim Botó i els tretze salvatges”.

    7. Una de les obres que ha estat portada a la gran pantalla a sigut “El lleó, la bruixa i l’armari”, que va ser portada al cinema en una película de Tim Burton anomenada “Big Fish”.


    Un altre llibre que s’ha portat al cinema ha sigut la historia de “Harry Potter i la pedra filosofal” i a més també s’han da la gran pantalla els altres llibres de la col•lecció de Harry Potter.

    A més fa alguns anys van fer una sèrie de dibuixos, en la televisió, basades en les aventures de “Pippi Calcesllargues”.

    ResponElimina
  59. Silvia Llacer Sanchis.

    SEGONA FASE DEL FÒRUM
    LECTURES DE 5 A 7 ANYS

    1) En general, els temes tractats en l'etapa de 5 a 7 anys, comencen a tenir relació amb el món fantàstic, és a dir, es combinen dos plans; un de real i un de fantàstic. Açò és ideal per convidar als nens i a les nenes a descobrir universos fantàstics.

    En els contes d'aquesta etapa, podem veure que el valor didàctic esta per damunt del valor estètic, perquè és en aquesta on es comença a introduir més text als contes. I a part d'entretenir a l'alumnat, s'introdueixen una serie de valors com poden ser la importància i el respecte vers la diferència, la diversitat, a més, també es treballa, l'amor per la natura, la intriga i el factor sorpresa.


    2) L'única lectura que ha estat escrita a l'estat espanyol és “ Xola i els lleons”, de Bernardo Atxaga, pseudònim de Joseba Irazu. Aquest escriptor fou conegut amb Obabakoak, obra que li valgué el Premi Nacional de Literatura.


    3) Estic d'acord amb l'afirmació “Qualsevol tema, per fràgil o dur que sigui, és possible”, perquè considere que no hi ha una determinada edat per a parlar d'aquests temes, sinó que hem d'anar molt en compte amb el llenguatge que utilitzem per explicar aquests temes tant si son fràgils com si son durs. Perquè estic segura que com a futurs/es docents, més d'alguna vegada tindrem que explicar aquests temes al nostre alumnat, ja que son temes que existeixen en la realitat i no els podem evitar. Aleshores, com he dit abans, cal anar en compte amb el llenguatge que emprem i a ser possible explicar-ho de manera natural.

    LECTURES DE 8 A 10 ANYS

    4) Els personatges principals d'aquestes lectures, son animals, éssers mitològics i xiquets i xiquetes que deuen tenir la mateixa edat que la dels lectors/es.

    Respecte a les característiques, tots els personatges principals tenen en comú que són de la mateixa edat, que viuen històries molt semblant a la dels lectors/es, i açò fa que aquests se senguen identificats. A més, els protagonistes dels contes estan caracteritzats amb l’exageració de les seues particularitats, com per exemple Pippi Calcesllargues, és una nena diferent a tota la resta, tant pel que es refereix a l'aspecte com a la manera de ser i d'actuar.


    5) El recurs que utilitza Roald Dahl per a caracteritzar els seus personatges, és l'exageració de les seues particularitats. Mitjançant aquest recurs, els personatges es classifiquen en bons o en dolents.


    6)Michale Ende és conegut per les següents obres:
    Jim Botón y Lucas el maquinista (1960)
    Momo ( 1973)
    La historia interminable (1982)
    El espejo en el espejo (1986)
    El ponche de los deseos (1989)


    7) Les obres que han estat portades a la pantalla son les següents:
    “El Cascanueces” d' E.T.A. Hoffman
    “Pipi Calcesllargues” d’Astrid Lindgren
    “Harry Potter i la pedra filosofal” de J.K Rowling
    “El Lleó , la bruixa i l’armari” de C.S Lewis.

    ResponElimina
  60. 1.- La temàtica que s'utilitza en l'etapa de 5 a 7 anys és molt semblant a l'etapa anterior, solen ser contes on els personatges principals són animals, mostres, etc.
    La diferència que hi ha en aquesta etapa i l'anterior és la contextualització, és que ja no tenen tanta importància les imatges i el text comença a ser important.

    2.- L’única lectura que ha estat escrita a l’estat espanyol ha segut “Xola i els lleons”, l’autor de la qual és Bernardo Atxaga. La llegua original d’aquesta lectura és el basc.

    3.- Jo crec que és cert que podem portar a l’aula qualsevol tema, però hem de emprar un vocabulari adient al nostres oients, i explicar el tema escollit de forma clara i natural. Crec que la literatura ens pot ajudar a apropar mols de temes desconeguts o complicats per als infants. Això és el que hem d’aprofitar amb el nostre futur alumnat.

    4.- A “El Cascanuences”, els personatges principals són una xiqueta i la seva joguina regalada las Nadals. Aquestos hauran de fer front a un exèrcit de rates que volen ocupar l’habitació de la protagonista.
    “En Jim botó i en Lluc el maquinista”, els personatges són Jim i Lluc, que alliberaran un princesa.
    “Emili i les detectius”, els personatges són una colla d’amics que intenten recuperar el que un lladre els ha furtat.
    “Pippi Calcesllarguess”. Pippi és una xiqueta que tots i totes hem somiat ser de petis. Viu sola i no va a escola. És una noia molt imaginativa i molt forta.
    “Harry Potter i la pedra filosofal”. El personatge principal és un nen orfe que viu amb els seus oncles i al cap dels anys descobreix que és un dels mags més forts i amb més potencial del món.

    “El vent en els salzes”, els protagonistes son quatre animals de riu.
    “El lleó, la bruixa i l’armari”, els personatges principals són uns germans que van a un món fantàstic.

    Les característiques en comú són que la majoria dels personatges són xiquets i xiquetes d’edats similars a les dels lectors, i corren aventures molt emocionants.

    5.- Roald Dahl caracteritza els seus personatges de manera excepcional, exagerant les sues particularitats, ja sigan bones o dolentes.
    A més a més, normalment en els seus llibres els pares i mares i els docents ho surten mal parats.

    6.- Michel Ende és conegut per obres con “Momo”, “ La Història Interminable”, o “La poció del desig”

    7.- “El cascanueces” d’E.T.A. Hoffman.
    “Pipi Calcesllargues” d’Astrid Lindgren. ( Quan jo era petita sempre veia la sèrie).
    “Harry Potter i la pedra filosofal” de J.K. Rowling.
    -“El lleó, la bruixa i l’armari” de C.S. Lewis.

    ResponElimina
  61. SEGONA FASE DEL FÒRUM. LECTURES DE 5 A 7 ANYS
    1.- En general, quines són les temàtiques que apareixen en aquestes lectures?
    Les temàtiques de les lectures de 5 a 7 anys son les següents:

    a)Frederick:uns ratolinets van a arreplegar aliments per a l'hivern però hi ha un ratolí, Frederick, que arreplega sensacions, olors...això estranya molt als companys però quan arriba l'hivern aquest ratolí es dedica a contar meravelloses històries que ha aprés i la resta estan molt agraïts.

    b)L'aneguet lleig: una mare ànec té fills però un es diferent i això fa que tothom es ria d'ell. Aquest esta molt trist i s'escapa però poc a poc va creixent i s'adona que era diferent perquè era un preciós cigne i no ànec.

    c)Allà on viuen els mostres: aquesta historia tracta d'un xiquet que es castigat al llit sense sopar i li han dit "mostre". Això fa que la seua imaginació vole i somnie que es el rei de tots els mostres i fan una gran festa per celebrar-ho. Finalment va a sopar on te la sort de que el menjar encara es calent.

    d)Xola i els lleons: un amic li conta al senyor Grogó el que li ha passat en la selva especialment amb un lleó i la seua gosseta que s'anomena Xola pensa que ella pertany a la família d'aquest animal comportant-se com a tal. Però tothom s'estranya del seu comportament i finalment torna a comportar-se com una gossa.

    e)El higo más dulce: un dentista es pagat per el seu servici amb dues figues amb la condició de que aquestes li compliran els seus desitjos. Aquest que no la creu malgasta la primera i la segona acaba menjantsela el seu gos, per tan s'acompleixen els desitjos de l'ultim.

    2.- De les lectures presentades, quina és la única que ha estat escrita a l’estat espanyol? De quin autor i quina és la seua llengua original?

    “Xola i els lleons”. Bernardo Atxaga. Euskera.

    3.- Què et sembla l’afirmació “Qualsevol tema, per fràgil o dur que sigui, és possible”. Expressa la teua opinió.

    Estic d'acord en que qualsevol tema es pot contar en un conte als infants sempre que es faja amb la presició i delicadesa que es mereix. Per tant, hi ha que tindre una major habilitat per a transformar històries d'adults i fer-les pròpies per als infants i motivadores. Sempre hem de partir de que la temàtica els ha d'agradar per aconseguir el resultat que ens proposem.

    ResponElimina
  62. LECTURES DE 8 A 10 ANYS
    4.- Quin són els personatges d’aquestes lectures? Quines característiques tenen en comú?

    a) El cascanueces: Marie (una xiqueta que espera rebre els seus regals de nadals) i el Cascanueces (un objecte per trencar nous en forma de nino).

    b) En Jim Botó i en Lluc El Maquinista: els protagonistes son Jim Botó i en Lluc El Maquinista (dos homes) i Li Si (una princesa que espera ser rescatada d'un drac).

    c) Emili i els detectius: Emili (xiquet que va a Berlin perquè va a casa de l'avia) i els amics de Berlin (xiquets/es que li ajuden a descobrir qui li ha furtat els diners).

    d) Pipi Calcesllargues: la protagonista es una xiqueta anomenada Pipi Calcesllargues que destaca per la seua forma de ser i els seus valors (valentia, solidaritat,...)

    e) Harry Potter i la pedra filosofal: un xiquet anomenat Harry Potter que va a estudiar a l'escola de màgia Hogwarts on destaca per el seu aprenentatge i la seua habilitat per jugar al quidditch. Així com els amics/es que coneix allí.

    f) Les bruixes: un xiquet que es queda orfe va a viure amb la seva iaia i viu una aventura lluitant amb les bruixes.

    g) El vent en les salzes: els protagonistes son el rat d'aigua, un talp, un teixó i un gripau (aquest ultim molt fanfarró) que viuen aventures per la natura.

    h) El lleó, la bruixa i l'armari: quatre germans que es transporten amb un armari a Narnia (un bosc màgic), els habitants d'aquest bosc i un lleó que te màgia per salvar a la resta de encant al que estan sotmesos.
    Tenen en comú que tots acaben resolvent la situació anguniosa d'algun personatge (dels joguets, de Narnia de la princesa Li Si...), que son valents i divertits, que creuen en la màgia i lluiten contra sers màgics mostres,bruixes...


    5.- Quins recursos utilitza Roald Dahl per a caracteritzar els seus personatges?

    -Ficar-se en la pell dels infants tenint en conter els seus interessos.
    -Donar més valor als protagonistes de les histories a mesura que avança la història.
    -Exageració de les característiques dels personatges i les seues peculiaritats.

    6.- Per quines altres obres és conegut Michael Ende?

    “Jim Botón y los 13 salvajes”, “Momo” i “La historia interminable”
    7.- Quines obres han estat portades a la petita o gran pantalla?

    “Momo”:
    Sinopsi: a una tranquil•la ciutat mediterrània arriba Momo, una tímida i sensible nena òrfena amb una capacitat immensa per voler a la gent. Momo és una nena tímida i molt afectuosa que ha trobat nous amics i una casa enmig de les ruïnes d'un antic amfiteatre. Allí troba l'amistat d'altres nens i del vell escombrariaire de la ciutat. Però un dia, sobtadament, els Homes Grisos irrompen a la ciutat, amb l'objectiu de robar el temps a la gent. Ella desitjaria impedir-li-ho, però no sap com... Casiopea, una tortuga màgica, la porta a conèixer al mestre Hora, l'Administrador del temps. És l'única persona que pot ajudar-la a salvar als seus amics i als veïns de tota la ciutat de la invisible esclavitud a la qual s'estan veient sotmesos sense adonar-se.

    http://www.abandomoviez.net/db/pelicula.php?film=10600

    “La historia interminable”
    Sinopsi: Amagat en la golfa del seu col•legi, Bastian devora durant les hores de classe un llibre enigmàtic, ”La història interminable”, que relata la gradual destrucció del Regne de Fantasia. Una espècie misteriosa destrueix tot el país i a totes les criatures que ho habiten. A mesura que avança en la seva lectura, Bastian s'adona que la salvació de Fantasia depèn d'ell. Que aconsegueixi entrar dins del llibre...

    http://www.abandomoviez.net/db/pelicula.php?film=2550

    ResponElimina
  63. LECTURES 5-7 ANYS

    1. En aquesta etapa la il•lustració passa a un segon lloc, i és més important el tema que tracta el conte, malgrat que la majoria de personatges continuen sent animals, per l’ empatia que els infants els tenen.

    Els contes tracten temes més didàctics,ensenyant conceptes (Frederick) , valors i temors (L’aneguet lleig)... encara que la diversió no la podem deixar de costat com “Xola i els lleons” i “El higo más dulce” .


    2. L’única obra que ha estat escrita a l’estat espanyol, en concret al País Basc (Guipúzcoa) ha sigut “Xola i els lleons” sent l’autor Bernardo Atxaga (pseudònim e Joseba Irazu).


    3. Sobre aquesta frase “Qualsevol tema, per fràgil o dur que sigui,és possible”, no estic el tot d‘acord. Pense que si que podem tractar tots els temes possibles amb els infants, com per exemple Frederick que ensenya el concepte de poesia, podem ensenyar valors i tractar pors... però per a mi hi ha temes que cal evitar, tant a l’edat entre 0-4 anys com en l’ etapa de 5-7 anys, ja que personalment hi ha temes que és poden preocupar molt i no trobe la necessitat de fer-los patir amb aquestes edats. Per a mi aquestes edats és per fer-los gaudir de la lectura i per tant fomentar-la, i la millor manera de fer-ho és amb temes que els agraden i que disfruten amb ella.

    ResponElimina
  64. Lectures de 5 a 7 anys
    1-En general quines són les temàtiques que apareixen en aquestes lectures?
    Es tracta d’històries fantàstiques, però al mateix temps algunes d’aquestes mesclades amb la realitat. Els personatges principals d’aquestes històries són animals o xiquets/etes de la mateixa edat que lector o oient, com a la història de d´allà on viuen els monstres, on el personatge principal és Max, un xiquet de 6 o 7 anys.
    En aquesta etapa comença a hi haure més text, tot i que es tracta de textos clars i fàcils de comprendre. A més predomina el valor didàctic davant l’estètic i és pot jugar molt amb el misteri i la curiositat, per a captar l’atenció del alumnat.
    2-De les lectures presentades, quina és la única que ha estat escrita a l´estat Espanyol?De quin autor i quina és la seua llengua original?
    L’única història d´aquesta etapa que ha estat escrita per un escriptor Espanyol hi ha L´Estat Espanyol ha sigut“ La Xola i els lleons”, escita per Bernardo Atxaga. La llengua en la que està escrita és el Basc.
    3-Que et sembla l’afirmació “Qualsevol tema, per fràgil o dur que sigui, és possible”. Expressa la teua opinió.
    Estic d’acord amb aquesta afirmació, ja que qualsevol tema es pot contar als infants. El que s’ha de fer es adaptar-lo per d’edat i anar amb compte amb el llenguatge que utilitzem, així com els valors que volem transmetre amb aquest. Tant els temes fràgils com els durs, existeixen a les nostres vides, estan presents al nostre entorn, i l’alumnat té que saber d´aquestos. Hem de saber adaptar la narració al nostre públic.

    ResponElimina
  65. LECTURES DE 8 A 10 ANYS
    4-Qui són els personatges d’aquestes lectures?Quines característiques tenen el comú?
    En lamajoria d´aquestes lectures el personatge és un xiquet o una xiqueta de l’edat del lector, animals o essers mitològics. Els personatges són més reals que a l´etapa anterior, tot i que també es combina amb el món fantàstic. En aquestes lectures el lectors s’identifiquen amb els personatges i viuen l’aventura com si foren ells.
    5-Quins recursos utilitza Roald Dahl per a caracteritzar els seus personatges?
    Els personatges, tant els bons com els dolentes són caracteritzats de manera excepcional, amb l’exageració de les seves particularitats. És interessant veure com aquest autor dona unes bones característiques als personatges malvats. Per exemple, les bruixes no són representades com a dones velles i lletges, es representen com a persones que viuen entre nosaltres i que no es distingeixen de la gent normal. Situa el personatge tradicional, és a dir, les bruixes i el gènere de terror en la realitat més immediata.
    6-Per quines altres obres és conegut Michael Ende?
    Michael Ende va ser un dels escriptors més importants de la literatura juvenil al segle XX. Algunes de les seues obres més destacades són:
    •Jim Botó i en Lluc el Maquinista.
    •Jim Botó i els 13 salvatges.
    •L´història interminable.
    •Momo.
    7-Quines obres han estat portades a la petita o gran pantalla?
    Les histories d´aquesta etapa que han estat portades a la petita o gran pantalla són:
    •El cascanueces deE.T.A Hoffmann.
    •Pipi Calcesllargues d´Astrid Lindgren.
    •Harry Potter i la pedra filosofal de J.K Rowling
    •El lleó, la bruixa i l´armari de C.S Lewis.

    ResponElimina
  66. Paula Jarque Prats
    2B Educació Infantil

    SEGONA FASE DEL FÒRUM
    LECTURES DE 5 A 7 ANYS
    1.- En general, quines són les temàtiques que apareixen en aquestes lectures?
    En aquesta franja de edat ja trobem un format de llibres diferents ja que passen a ser primers lectors. Apareix més lletra i menys il•lustracions.
    Els temes que més destaquen en aquest llibre en la etapa de 5-7 anys son temes fantàstics, però els lectors ja distingeixen el món real del fantàstic. A més entren temes de respecte a les persones, de diversitat, apareixen valors, és a dir, temes més fràgils. Per exemple el conte de l’aneguet lleig on és discriminat per el seu físic. Després és converteix en cigne i és igual de bonic com els altres. Ací, fa veure a la resta de companys que l’aparença no es tot, dins de les persones, éssers hi ha un cor i una personalitat.

    2.- De les lectures presentades, quina és la única que ha estat escrita a l’estat espanyol? De quin autor i quina és la seua llengua original?
    L’única lectura que ha estat escrita a l’estat espanyol ha segut “Xola i els lleons”, de Bernardo Atxaga (pseudònim de Joseba Irazu. Guipúscoa, País Basc, 1951). Ha publicat més de vint llibres per a infants. La llegua original d’aquest conte és l’euskera.


    3.- Què et sembla l’afirmació “Qualsevol tema, per fràgil o dur que sigui, és possible”. Expressa la teua opinió.
    Aquesta afirmació és totalment correcta. Pense que tots els temes en qualsevol etapa de la vida es poden tractar, per molt desagradables que siguen tots són importants. Quan anem a tractar un tema cal transmetre’l amb el to i la delicadesa adequada, a més de emplear un vocabulari adequat adaptant-lo als nivells maduratius de les persones receptores.

    ResponElimina
  67. LECTURES DE 8 A 10 ANYS

    4.- Quin són els personatges d’aquestes lectures? Quines característiques tenen en comú?
    En l’etapa de 8-10 anys els personatges passen de ser fantàstics a personatges que s’assemblen a la vida real dels nens i les nenes (encara que, en aquesta franja d’edat apareixen temes fantàstics com Harry Potter ), és a dir, personatges de carn i ossos que no tenen cap característica diferent als lectors. En aquest tipus de contes ja entren temes més delicats com la vida quotidiana de les persones, els sentiments; com la mort d’un familiar o la tendresa de l’amor. En aquets cas, els nens i les nenes solen refugiar-se en contes fantàstics que els allunyen de la vida real i on son feliços. Són històries originals i que tenen un factor sorpresa perquè el xiquet o xiqueta s’adoni que no tot està escrit, sinó que de vegades, trobem sorpreses bones o dolentes.

    5.- Quins recursos utilitza Roald Dahl per a caracteritzar els seus personatges?
    Els recursos que utilitza Roald Dahl per caracteritzar els seus personatges al conte de les bruixes, es que tant els bons con els dolents són caracteritzats de manera excepcional, amb l’exageració de les seves particularitats. En aquest conte les bruixes no tenen quasi ninguna diferència dels nens i les nenes.

    6.- Per quines altres obres és conegut Michael Ende?
    Els llibres més coneguts de Michael Ende són “Momo” i “La història interminable”.

    7.- Quines obres han estat portades a la petita o gran pantalla?
    Les obres que s’han dut a la petita o gran pantalla són les següents:
    • “El Cascanueces” de Hoffman
    • “Pipi Calcesllargues” d’Astrid Lindgren
    • “Harry Potter i la pedra filosofal” de J.K Rowling
    • “Les cròniques de Nàrnia: El Lleó , la bruixa i l’armari” de C.S Lewis.

    Paula Jarque.

    ResponElimina
  68. L'autor ha eliminat aquest comentari.

    ResponElimina
  69. L'autor ha eliminat aquest comentari.

    ResponElimina
  70. 1. En aquesta etapa, els contes tracten temes més didàctics que en l’etapa d’abans, no es centren tant en les imatges, hi ha més text. Es combinen dos plans, el món real i el món fantàstic. A més els personatges mostren un ampli ventall sobre com en potser de divers el món.

    ResponElimina
  71. 2. L‘unica lectura que va ser escrita en l‘Estat Espanyol és “Xola i els lleons". El seu autor és Bernardo Atxaga. L’original fou escrita en basc.

    ResponElimina
  72. 3. Jo pense que qualsevol tema per frágil o dur que siga, com l’amor, la mort… es poden tractar en un conte, però hi ha que saber com contar-los, adaptant-se a les necessitats de cada nen i nena.
    És important que els infants coneguen les situacions, les vivències de la seua vida quotidiana com la mort, l’amor.. i no veure-ho com un tema tabu. A més, amb imatges suggeridores, amb fantasia, creativitat, imaginació, podem contar qualsevol tema als nens i nenes.
    Pense que no hi ha edat per gaudir dels contes, si es tenen ulls per mirar-lo, una ment per creure-se’ls, unes orelles per escoltar-lo i uns sentits per captar-lo.
    Per últim estic d’acord amb el que diu Michael Ende “ No hi ha temes infantils i temes d’adults, sinó diferents formes de contar”

    ResponElimina
  73. LECTURES DE 5 A 7 ANYS

    1.- A l’etapa de 5 a 7 anys ja no es dóna tanta importància a la imatge, sinò al text. Apareixen més descripcions i les històries comencen a esdevindre una mica més complexes. Encara que continuen predominant els animals com a protagonistes de les lectures però, com he dit abans comencen a tindre una trama un poc més complexa adequada a l’edat dels lectors als quals van dirigides les obres .

    2.- “Xola i els lleons” és l’única obra que ha estat escrita a l’estat espanyol. L’obra original està escrita en basc.

    3.- Aquesta afirmació significa que com a futurs docents hem d’estar preparats per afrontar qualsevol tema que se’ns presente. Els nens i les nenes quan són tan menuts estan envoltats de dubtes i preguntes sobre el mon que se’ls presenta i hem de saber contestar-los independentment del tema que es tracte. També ocorre el mateix a la literatura, perquè tots els temes es poden tratar sempre i quant s’adapten al tipus de públic al que es dirigeixen. Els autors i autores coneixen els gustos dels lectors i creen històries de tot tipus adequats a ells i elles.

    ResponElimina
  74. LECTURES DE 8 A 10 ANYS

    4.- A la primera història "El Cascanueces", d'ETA Hoffmann, la protagonista és una xiqueta, anomenada Marie, i el seu regal de nadal, el Trencanous. En la segona "En Jim Botó i en Lluc el maquinista", de Michael Ende, protagonistes Jim i Lluc el maquinista. A la tercera, "Emili i els Detectius", d'Erich Kaestner, l'Emili és el protagonista principal a part de la seua colla d’amics. La quarta, "Pippi Calcesllargues", d'Astrid Lindgren, la protagonista és Pippi una xiqueta molt especial. La cinquena, "Harry Potter i la pedra filosofal", de J. K. Rowling, el protagonista és Harry un jove mag. La sisena, "Les bruixes", de Roald Dahl, el protagonista és un xiquet orfe que viu amb la seua àvia. La setena, "El vent en els salzes", de Kenneth Grahame, els protagonistes són el rat d'aigua, el talp, el Teix i el gripau.
    Per últim, "El lleó, la bruixa i l'armari", de C.S. Lewis, els protagonistes principals són quatre germans el lleó i la bruixa
    En aquesta etapa el món real i el fantàstic s’uneixen de manera que el lector es transporta als dos móns. Els personatges, en la majoria de contes deixen de ser animals i passen a ser persones. La majoria dels protagonistes tenen més o menys l’edat dels lectors, i són històries on els lectors s’identifiquen amb els protagonistes dels llibres i comencen un viatge fantàstic ple d’aventures.


    5.- Roal Dahl és un dels autors més importants de la literatura juvenil dels últims temps. Sempre s’ha mostrat a favor dels infants enfront dels adults. A les seues obres la figura dels pares i mares sol sortir malparada i desapareixen ràpid a les seues històries. En el cas de “Les bruixes” el nen protagonista se’n va a viure amb l’àvia a causa de la mort dels pares per un accident de tràfic.
    Les històries de Roal Dahl son reals, plenes de misteri, que tenen a veure moltes vegades amb les bruixes. Les seues obres es caracteritzen per l’exageració de les seues qualitats per part de l’autor i per la curiosa descripció que en fa d’ells, per exemple, a “les bruixes” no les descriu tal i com estem acostumats a veure-les: lletges amb verrugues, vestides de negre... sinò que les descriu com si fóren dones normals i corrents.

    6.- Els llibres més coneguts de les obres de Michael Ende són “Momo”, “La història interminable” i “La poció del desig”.

    7.- “El Trencanous”, de Ernst Theodor Amadeus Hoffmann, “Pippi Calcesllargues”, d’Astrid Lindgren i, “Harry Potter”, de Joanne Kathleen Rowling i “Les cròniques de Narnia, el lleó, la bruixa i l’armari” de C.S Lewis.

    Mila Prats

    ResponElimina
  75. 5. Roald Dahl caracteritza els personatges tant els bons com els dolents de manera excepcional, amb l’exageració de les seus particularitats.

    6. A més de l’obra “ En Jim Botó i en Lluc el maquinista”. Michael Ende ha escrit “La història interminable”, “Momo” i “La poció del desig”.

    7. Les obres que han estat portades a la petita o gran pantalla són;

    “El Cascanueces”, d’E.T.A.Hoffmann.
    “Pipi calcesllargues”, d’Astrid Lindgren.
    “Harry Potter i la pedra filosofal”,de J.K.Rowling.
    “Les bruixes” de Roald Dahl.
    “El lleó, la bruixa i l’armari” de C.S.Lewis.

    ResponElimina
  76. 4. “El cascanueces” la protagonista és una xiqueta anomenada Marie, que veu com la seua habitació és envaïda per rates que s’enfronten a un exèrcit format per totes les joguines de l’armari i dirigit pel Trencanous.
    En aquest conte podem veure com acaben unint-se el món real i el món fantàstic.
    L’obra “El cascanueces” fou escrita pel seu autor com a queixa i reacció pels contes absurds i buits de continguts que, en la seua època, les persones adultes proporcionaven als infants.

    “ Em Jim Botó i En Lluc el maquinista” són els dos protagonistes, que s’enfrontaràn al terrible drac per salvar a la princesa Li Si.

    “Emili i els detectius” els personajes són una colla de nens i nenes que ajudaràn a Emili a recuperar els diners que ha perdut.

    “Pippi Calcesllargues”, és una xiqueta molt aventurera, viu la realitat d’una manera meravellosa sense necessitat d’utilitzar elements màgics, tant sols se serveix de la seua força, d’una imaginació immensa i d’una capacitat enorme de surtir de qualsevol situació per ella mateixa.

    “ Harry Potter i la pedra filosofal”, Harry Potter és un nen que descobreix un món màgic i s’assabenta que és un mag. A més s’enfrontarà a molts perills però tindrà l’ajuda dels seus amics i amigues.

    “Les bruixes”, el protagonista és un nen que viu amb la seua àvia i lluitarà contra totes les bruixes d’Anglaterra.

    “El vent en els salzes” els protagonistes són quatre animals, el rat, el talp, el teixó i el gripau. En aquet conte podem veure com tracta l’amor a la natura, l’amistat, etc..

    “El lleó, la bruixa i l’armari”els protagonistes són quatre germans que es fiquen dins d’un armari i que els porta a un bosc anomenat, Nàrnia, on s’enfrontaràn a diversos perills.

    Els personatges d’aquestes històries són generalment de l’edat del lector/a. A més podem veure com els autors/es unixen dos plans, el món real i el món fantàstic on les aventures, sentiments, emocions, l’amor a la natura, a la poesia estàn molt presents en aquests contes.

    ResponElimina
  77. 1.- Els temes principals que apareixen a l’etapa de 5 a 7 anys són la solidaritat, la diversitat, els valors morals,etc. Com podem veure es tracten temes que fomenten una bona convivència dins l’aula, i que ajuden a integrar la importància q té l’empatia i el respecte entre els companys i companyes. La temàtica ha estat més complexa que a l’etapa anterior, però sempre es tracta de simplificar per tal de fer arribar els valors als xiquets i xiquetes.

    2.- La lectura que “Xola i els lleons”, escrita per Bernardo Atxaga ha estat l’única escrita a l’Estat Espanyol. La llengua originaria d’aquest conte fou l’euskera.

    3.- Estic d’acord amb aquesta afirmació. Qualsevol tema – independentment de la seua complexitat- es pot tractar d’explicar als xiques i xiquetes. I quina millor manera que mitjançant un conte? Com sabem una de les funcions del conte es tractar d’explicar la realitat des de una perspectiva més senzilla per tal de fer-lo comprendre al públic infantil. Per això com a docents no em de tractar d’evitar temes “fràgils” ja que formen part de la vida i els nens i nenes necessiten conèixer les explicacions dels fets.
    (Saray Sanfelix, 2A)

    ResponElimina
  78. 4.- Els personatges principals d’aquestes lectures són xiquets i xiquetes amb els quals els lectors es solen identificar, per la semblança en l’edat i les vivències dels protagonistes. Encara que també trobem alguns contes on apareixen éssers fantàstics, ara com les bruixes.

    Els personatges tan masculins com femenins reprodueixen una sèrie de estereotips conductuals amb els quals els infants es relacionen. A més per incitar l’hàbit lector i captar l’atenció la trama dels contes es desenvolupa en llocs fantàstics.

    5.- El recurs principal que utilitza Roald Dahl a les seues obres és l’exageració de les peculiaritats dels personatges. Es a dir, exagera les virtuts o els defectes. Per exemple les bruixes al seu llibre són terrorífiques i molt malvades. (Saray Sanfelix, 2A)

    ResponElimina
  79. 6.- Altres obres que ens podem trobar de Michael Ende són “Jim Botón y los trece salvajes”,“Jojo, historia de un saltimbanqui”,“Momo”, i La historia interminable. Sent aquestes dos últims tot un clàssics que han marcat la història de la Literatura Infantil i Juvenil.

    7.- Les obres que podem trobar a la gran pantalla són les següents:
    -HOFFMAN, “El Cascanueces”.
    -ASTRID LINDGREN, “Pipi Calcesllargues”.
    -J.K ROWLING, “Harry Potter i la pedra filosofal”.
    -C.S LEWIS. “Les cròniques de Nàrnia”
    (Saray Sanfelix, 2A)

    ResponElimina
  80. PREGUNTA 1
    Primerament podem dir que les històries de l'etapa de 5 a 7 anys, contenen un llenguatge més complicat, ja que aquests tenen una edat més avançada que els de l'etapa anterior. Aquí les històries tenen un nivell més elevat, com és el cas de l'obra de “Frederick”, que s'explica amb el concepte de la poesia, la història de l'aneguet lleig que ho fa amb la narrativa, o “Allà on viuen els monstres”, en aquesta obra apareixen els monstres, la festa salvatge i s'explica en un món on s'intercanvien allò real i fantàstic.

    PREGUNTA 2
    La lectura es “Xola i els lleons” està escrita per Bernardo Atxaga, en 1995 al País Basc, es una obra escrita en Basc, la llengua original de l’autor.


    PREGUNTA 3
    En aquesta afirmació hem trobe amb acord en l’autor, ja que tots els temes els podem tractar, es veritat que uns millor que altres, però tots per igual. Es cert que hi ha temes més fràgils i temes més durs, però tots son possibles, ja que amb tranquil•litat s’aplega a tots els llocs. El dia de demà haurem d’estar preparats per a tractar tant temes fràgils com temes mes durs, però tots els temes per igual.

    LECTURES DE 8 A 10 ANYS
    PREGUNTA 4
    En aquesta fase els personatges continues sent els infants entre 5 i 7 anys, però els personatges son mes fantàstics i mes aventurers, ací apareix la màgia i les aventures. En aquesta etapa, o millor dit, en aquest llibre, la majoria de llibres, son novel•les, ja be son d’aventures, o policíaques.

    PREGUNTA 5
    Roald Dahl utilitza els recursos d’exageració de les particularitat dels personatges, tant els bons com els dolents d’una manera excepcional.






    PREGUNTA 6
    Michael Ende es conegut per altres obres com:
    En Jim Botó i els tretze salvatges(1984)
    El llibre dels monicacs (1970)
    Tragasomnis (1978),
    Jojo: Historia d’un saltimbanqui (1982),

    PREGUNTA 7
    El cascanueces, Hoffmann, E.T.A
    Pippi Calcesllargues, d’Astrid Lindgren
    Harry Potter i la pedra filosofal, de J.K Rowling
    Les bruixes, Dahl, R
    El lleo, la bruixa i l'armari, Lewis. C.S

    ResponElimina
  81. L'autor ha eliminat aquest comentari.

    ResponElimina
  82. Silvia Llacer Sanchis

    2) L'obra original de "Xola i els Lleons" està escrita en basc.

    ResponElimina
  83. Miriam Rico Portero 2B Grau d’educació Infantil

    LECTURES DE 5 A 7 ANYS
    1.- En general, quines són les temàtiques que apareixen en aquestes lectures?
    Les temàtiques són abstractes, que aconsegueixen arribar als sentiments i les emocions, per exemple en el conte de L’aneguet lleig, la temàtica és perquè discriminen a un ànec per ser diferent als demés, així amb aquest tema es tracten els sentiments, els valors... A més en algunes d’aquestes lectures es barreja la realitat amb la fantasia, i les imatges moltes d’elles ajuden a explicar aquests conceptes tan abstractes com la felicitat, l’empatia, el respecte, la diversitat... Però a partir d’aquesta edat ja comença a haver més lletra, i menys imatges, l’estètica comença a canviar, ara les imatges solen passar a un segon pla i el valor didàctic és més important.

    2.- De les lectures presentades, quina és la única que ha estat escrita a l’estat espanyol? De quin autor i quina és la seua llengua original?
    Xola i els lleons, de Bernardo Atxaga. Està escrita en basc.

    3.- Què et sembla l’afirmació “Qualsevol tema, per fràgil o dur que sigui, és possible”. Expressa la teua opinió.
    Em sembla molt encertada ja que hi ha temes fràgils en la vida, que no es deuen ocultar perquè són la realitat, però si que hi ha formes de contar, amb paraules adequades per a ells/es, de tal manera que puguen veure qualsevol tema natural, normal.

    ResponElimina
  84. LECTURES DE 8 A 10 ANYS

    4.- Quin són els personatges d’aquestes lectures? Quines característiques tenen en comú?
    Són personatges reals, com xiquets/es, però que en la trama del conte es barregen amb coses fantàstiques, viuen aventures...
    Es tracta moltes vegades de que els lectors/es de 8-10 anys se identifiquen amb aquestos personatges, i puguen imaginar les aventures del conte, d’aquesta manera gaudir amb la literatura.

    5.- Quins recursos utilitza Roald Dahl per a caracteritzar els seus personatges?
    Exagera les particularitats tant dels personatges bons com dels roïns, a més fa un enfrontament entre els dos tipus de personatges (bons i dolents) guanyant sempre els bons com en el antics contes. Per últim moltes vegades també ridiculitza alguns aspectes dels adults, ja que segons ell, les persones adultes són les que posen les normes, prohibeixen... als xiquets i xiquetes que com diu Dhal són “'éssers semisalvatges en procés de civilització”.
    .
    6.- Per quines altres obres és conegut Michael Ende?
    -“Momo”
    -“La historia interminable”
    - “La poció del desig”
    7.- Quines obres han estat portades a la petita o gran pantalla?
    - El cascanueces d’ETA Hoffmann
    - Pipi Calcesllargues d’astrid Lindgren
    - Harry Potter i la pedra filosofal de J.K Rowling
    - El lleò, la bruixas i l’armari (Les cròniques de Nàrnia)., de C.S. Lewis
    - “Les bruixes” de Roald Dahl.

    ResponElimina
  85. LECTURES 8-10 ANYS

    4. En primer lloc, trobem “ El Cascanueces” aquesta obra esta protagonitzada per una xiqueta anomenada Marie i una joguina que es un trencanous( homenet vestit de sol dat). En segon lloc “ En Jim Botó i en Lluc el maquinista” els protagonistes son, com be diu el títol, Jim i Lluc, que alliberaran una princesa.

    En tercer lloc, “ Emili i els detectius” son una colla d‘infants de carn i ossos que no tenen ninguna característica ni qualitat que els faci diferents als nens i nenes de veritat, es a dir, els lectors. En quart lloc, tenim a Pipi Calcesllarges, aquesta es la clau de tot el conte, una nena diferent que viu ‘una manera totalment alternativa.

    En quint lloc, una obra que es va fer famosa pel boca-orella, “ Harry Potter i la pedra filosofal” on els personatges també son nens i nenes estereotipats que lluiten contra els dolents en una lluita carregada de màgia. En sisè lloc “les bruixes” son unes de les protagonistes però els principals personatges son l’avia i els seu net.

    En sèptim lloc, trobem l’obra anomenada “ El vent en els salzes”, protagonitzada per quatre animals humanitzats amb quatre maneres d’afrontar la vida. Y per últim, “El lleó, la bruixa i l’armari”, on els protagonistes principals son quatre germans.

    Els personatges d‘aquestes lectures és caracteritzen per ser xiquets i xiquetes que tenen la mateixa edat que molts dels seus lectors, doncs el que més els satisfà és trobar algun detall d‘algun personatge amb el qual es puguin emmirallar. D‘aquesta manera s’endinsaran dins d‘aquest i podran fer accions que en la vida real no estan permitides o simplement no es poden dur a terme.

    5. Roald Dahl tendeix a exagerar les particularitats dels seus protagonistes tant els defectes com les virtuts, ja siguen bons o dolents.

    6. Michael Ende és conegut també per obres com: “La historia interminable”; “Momo” i “La poció del desig”.


    7. Les obres que han sigut portades a la petita o gran pantalla son :

    - El cascanueces.
    - Pipi Calcesllargues.
    - Harry Potter i la pedra filosofal.
    - El lleó, la bruixa i l’armari.

    ResponElimina
  86. 1.- En general, quines són les temàtiques que apareixen en aquestes lectures?
    En gran part dels contes dirigits a l’etapa dels xiquets/es de 5-7 anys, continuen apareguent personatges com els animals.
    Per un altra banda, l’autor es centra més en l’aplicació didàctica a l’aula i deixa en segon lloc les imatges i passa a incloure més text a les narracions.
    Apareixen narracions que es poden comparar amb altres històries com per exemple Frederick amb “La cigala i la formiga” (adaptació actualitzada), l’aneguet lleig, és una adaptació amb català del “patito feo”, cal destacar que en aquesta lectura predomina el vers i la poesia.
    Amb aquestes dues narracions podem observar que el que vol l’autor és potenciar els valors, com l’amor, l’amistat, la família,...
    Finalment, dir que altres contes tenen la temàtica on apareixen xiquets/es i animals,

    2.- De les lectures presentades, quina és la única que ha estat escrita a l’estat espanyol? De quin autor i quina és la seua llengua original?
    La única obra o narració d’aquesta etapa, que ha estat escrita a l’estat espanyol és “Xola i els lleons” de Bernardo Atxaga. La seua llengua original és l’Euskera

    ResponElimina
  87. 3.- Què et sembla l’afirmació “Qualsevol tema, per fràgil o dur que sigui, és possible”. Expressa la teua opinió.
    Estic d’acord amb l’autor, ja que pense que no hi ha que ocultar cap tema als xiquets, és important tenir en compte el que va dir Saramago, “no és fàcil contar contes per als infants” pense que té tota la raó i cal destacar que és important utilitzar les paraules oportunes i adequades a l’edat de cada xiquet/a, per a no impactar-los,és a dir, utilitzar també paraules senzilles plenes de màgia i alegria i així motivar-los a la lectura per a tenir un bon hàbit i aprendre a través d’ella. En conclusió, es pot parlar de qualsevol tema, sense olvidar-nos que és important tenir en compte a l’hora de contar contes no ferir la sensibilitat dels xiquets/es.

    LECTURES DE 8 A 10 ANYS

    4.- Quin són els personatges d’aquestes lectures? Quines característiques tenen en comú?
    Els personatges més comuns que solen aparèixer a aquestes lectures són animals amb poders, essers màgics i xiquets/es. Els xiquets/es presenten uns rols de valentia, astúcia, de herois, , com són “Harry Potter i la pedra filosofal”, “Pipi calces llargues”, la xiqueta que somia amb el “Cascanueces” o “El lleó, la bruixa i l’armari”

    ResponElimina
  88. 5.- Quins recursos utilitza Roald Dahl per a caracteritzar els seus personatges?
    Una característica principal és fer que els personatges tinguin unes característiques semblants a la dels infants. Utilitza també essers tradicionals com les bruixes i així alterna un ambient real i fantàstic però també amb terror.
    Cal destacar, que Roald Dahl crea als enemics del protagonista com uns personatges perversos, dolents. I les peculiaritats dels personatges s’alternen, poden ser bons o roïns no té un terme mitjà.

    6. Per quines altres obres és conegut Michael Ende?
    - En Jim Botó i els tretze salvatges.
    - “La història interminable”
    -“Momo”
    -“La poció del desig”

    7.- Quines obres han estat portades a la petita o gran pantalla?
    Les obres que han estat portades a la petita o gran pantalla són:
    - El Cascanueces” d’E.T.A Hoffman.
    - “Pipi calcesllargues” d’Astrid Lindgren
    - “Harry Potter i la pedra filosofal” de J.K rowling
    - “El lleó, la bruixa i l’armari” de C.S Lewis

    ResponElimina
  89. 1. Les temàtiques que apareixen en les lectures destinades a nens i nenes de 5 a 7 anys són majoritàriament, l’ensenyament de valors morals per mitjà de històries on els protagonistes son animals en la majoria dels casos. Un exemple d’açó seria el conte de “L’aneguet lleig” o el de “Frederick”. A més a més, cal destacar que en aquestes històries ja no apareixen tants dibuixos per il•lustrar-les i adquireixen més importància els textos.
    2. L’única obra que ha estat escrita a l’estat espanyol és “Xola i els lleons” . L’obra original està escrita en euskera.
    3. Pense que aquesta frase significa que , un mateix tema pot ser explicat a una persona adulta o a un xiquet o xiqueta, utilitzant un llenguatge diferent.
    Estic d’acord amb aquesta afirmació ja que narrant-ho d’una manera diferent, com a futurs docents, els podrem explicar qualsevol cosa al nostre alumnat.

    ResponElimina
  90. 4. En aquesta etapa els protagonistes principals solen ser xiquets i xiquetes d’aquesta edat ( de 8 a 10 anys). D’aquesta manera els lectors i les lectores es senten identificats amb els protagonistes. Però, també hi podem trobar contes on els protagonistes són éssers fantàstics.
    5. Ronald Dahl, utilitzà com a recurs l’exageració, tant de les virtuts com dels defectes, de cada personatge.
    6. Hi podem trobar altres obres de Michael Ende, però les més conegudes són “ Momo” i “ La història interminable”.
    7. A la gran pantalla han estat portades “ Harry Potter”, “ El Cascanueces” i “ Les cròniques de Nàrnia”. Per altra banda, en la petita pantalla, s’ha representat la història de “ Pipi Calcesllargues” en format de sèrie de televisió.
    MAITE PEDRO GILABERT.

    ResponElimina
  91. Nuria Perujo Serrano 2B EDI


    LECTURES DE 5 A 7 ANYS

    1.- En general, quines són les temàtiques que apareixen en aquestes lectures?

    Pel que fa als temes, es comença a introduir la fantasia, que esbarreja amb la realitat. A més s'intenten fomenten els valors com la diversitat, la solidaritat, el respecte, etc.

    2.- De les lectures presentades, quina és la única que ha estat escrita a l’estat espanyol? De quin autor i quina és la seua llengua original?

    L’única lectura que ha estat escrita a l’estat espanyol ha segut Xola i els lleons, de Bernardo Atxaga (pseudònim de Joseba Irazu). La llengua original d’aquest conte és l’euskera, que més tard es va traduir.


    3.- Què et sembla l’afirmació “Qualsevol tema, per fràgil o dur que sigui, és possible”. Expressa la teua opinió.

    Pense que aquesta frase és totalment certa ja que el nens i nenescomencen a adonar-se de la realitat i és important que coneguenles coses i el que pot passar. Crec que a través del conte és una bona manera d'explicar aquests temes ja que el lector és capaçd'adoptar el paper del protagonista i entendre el que li passa,sempre que s'adapte a la seua edat.

    LECTURES DE 8 A 10 ANYS

    4.- Quin són els personatges d’aquestes lectures? Quines característiques tenen en comú?

    Els personatges d’aquestes lectures són reals, xiquets/es de l’edat del lector, que es barregen amb personatges fantàstics, per aconseguir que el lector s’identifique amb els personatges.
    Les històries també barregen la realitat amb la fantasia, que intenten descriure o explicar situacions reals, per aconseguir que esgaudeixi llegint.

    5.- Quins recursos utilitza Roald Dahl per a caracteritzar els seus personatges?

    Roald Dahl utilitza l’exageració per a caracteritzar els personatges, tants els bons com els dolents.

    6.- Per quines altres obres és conegut Michael Ende?

    Michael Ende també és conegut per Momo i La història interminable



    7.- Quines obres han estat portades a la petita o gran pantalla?

    Les obres que han estat portades a la petita o gran pantalla són:
    - El cascanueces, d’ETA Hoffmann.
    - Pippi Calcesllargues, d’Astrid Lindgren.
    - Harry Potter i la pedra filosofal, de J.K Rowling
    - El lleó, la bruixa i l’armari (Les cròniques de Narnia), de C.S. Lewis.

    ResponElimina
  92. 1.- En general, quines són les temàtiques que apareixen en aquestes lectures?

    En els contes de 5 a 7 anys podem veure que encara hi ha imatges però la majoria ho abarca el text. A més, els protagonistes continuen siguent animals o xiquets/es de la mateixa edat que el lector.

    Els temes més tractats en aquesta etapa al llibre, són temes fràgils i didàctics, com els valors de les persones, la diversitat, la solidaritat, etc. I té un paper important la intriga per saber que es allò que va a passar com en el conte de Frederick, o en el de l’aneguet lleig, on fa veure que l’aparença no es el que importa sinó allò que tenim endins.

    2.- De les lectures presentades, quina és la única que ha estat escrita a l’estat espanyol? De quin autor i quina és la seua llengua original?

    Xola i els lleons, de Bernardo Atxaga. Escrita al País Basc en llengua euskera ja que per a l’autor escriure en castellà és trair el seu món afectiu.


    3.- Què et sembla l’afirmació “Qualsevol tema, per fràgil o dur que sigui, és possible”. Expressa la teua opinió.

    Personalment estic totalment d’acord amb aquesta afirmació ja que moltes vegades no sabem tractar aquest tipus de temes, com la mort, etc., i hem de ser capaços de utilitzar-los per molt desagradables que puguen ser, ja que em d’explicar-los als nens i les nenes de la manera més adecuada possible que són temes que sorgeixen en la vida quotidiana i que no ho vegen com a un tema tabu.

    ResponElimina
  93. Comentari anterior: CAROLINA MARTINEZ MULET

    ResponElimina
  94. LECTURES DE 8 A 10 ANYS

    4.- Quin són els personatges d’aquestes lectures? Quines característiques tenen en comú?

    Són personatges reals, com xiquets/es de l’edat del lector, animals o éssers mitològics. En la trama del conte els personatges reals es barregen amb coses fantàstiques, viuen aventures...
    I moltes vegades els infants lectors es poden identificar amb aquestos personatges, i viurer l’aventura en primera persona, gaudint de la lectura.

    5.- Quins recursos utilitza Roald Dahl per a caracteritzar els seus personatges?

    Els recursos que utilitza Roald Dahl per caracteritzar els seus personatges es que tant els bons con els dolents són caracteritzats amb l’exageració de les seves particularitats. En aquest conte les bruixes son terrorífiques i molt malvades.

    6.- Per quines altres obres és conegut Michael Ende?

    Els llibres més coneguts de Michael Ende són “Momo” i “La història interminable”.

    7.- Quines obres han estat portades a la petita o gran pantalla?


    “El Trencanous”, de Ernest Theodor Amadeus Hoffmann, “Pippi Calcesllargues”, d’Astrid Lindgren i, “Harry Potter i la pedra filosofal”, de Joanne Kathleen Rowling i “Les cròniques de Narnia, el lleó, la bruixa i l’armari” de C.S Lewis.

    CAROLINA MARTINEZ MULET

    ResponElimina
  95. SEGONA FASE DEL FÒRUM
    LECTURES DE 5 A 7 ANYS

    1.- En general, quines són les temàtiques que apareixen en aquestes lectures?

    Aquestes lectures tracten històries divertides i amb un cert grau d'humor, amb personatges com animals i xiquets o xiquetes amb els que els infants poden sentir-se identificats.
    Trobem temes més complexos, com la poesia, les sensacions, els somnis, temes que treballen valors com el respecte cap als altres, cap a la diferència, treballant d'aquesta manera l'empatia; l'orgull; l'avarícia; la bellesa de la naturalesa; l'anada i tornada als universos fantàstics.
    Ens trobem davant d'històries que intenten captar l'atenció dels lectors, amb un missatge ple d'intriga, il•lusió i màgia.

    2.- De les lectures presentades, quina és la única que ha estat escrita a l’estat espanyol? De quin autor i quina és la seua llengua original?


    L’única lectura que ha estat escrita a l’estat espanyol és “Xola i els lleons”, escrita en Basc, per Bernardo Atxaga, pseudònim d'el guipuscoà, Joseba Irazu Garmendia.

    3.- Què et sembla l’afirmació “Qualsevol tema, per fràgil o dur que sigui, és possible”. Expressa la teua opinió.

    Estic d'acord amb aquesta afirmació ja que qualsevol tema pot ser tractat per als més menuts, sempre que s'utilitze un vocabulari; una estructura; i un to; adequats a l'edat del lector. Per tant, hem de ser grans observadors i ser capaços de seleccionar o adaptar de manera adequada els textos en funció dels interessos i necessitats dels xiquets i xiquetes, ja siguen textos elaborats per als menuts com per als adults.

    Paola Parisi Saval
    2ºA

    ResponElimina
  96. LECTURES DE 8 A 10 ANYS

    4.- Quin són els personatges d’aquestes lectures? Quines característiques tenen en comú?

    "El trencanous", d’E.T.A Hoffmann: Marie, la filla de la casa, i i la seva joguina el trencanous.

    "En Jim Botó i en Lluc el maquinista", de Michael Ende: Jim i Lluc, que han d’alliberar a la princesa Li Si, filla de l’emperador.

    "Emili i els detectius",d'Erich Kaestner: Emili, que és enviat per la seua mare a casa de la seua àvia, a Berlin. Un lladre li roba els diners i aquest es veu enfrontat a una sèrie d’aventures amb altres nens per a recuperar-lo.

    "Pippi Calcesllargues", d’Astrid Lindgren: Pippi, una nena diferent, que viu sola i s’enfronta a situacions perilloses i que normalment farien els adults.

    "Harry Potter i la pedra filosofal", de J.K Rowling: Harry Potter, un jove mag que s'enfronta a moltes aventures en un món màgic.

    "Les bruixes", de Roald Dahl: Un xiquet que va a viure amb la seua àvia, degut a la mort dels seus pares. I allà es on troba amb que Anglaterra està plena de bruixes i han de destruir-les totes.

    "El vent en els salzes", de Kenneth Grahame: Un rat d’aigua, un talp, un teixó i un gripau, animals de ribera, humanitzats, que viuen com persones però en el seu entorn habitual de la natura. Tots amb caràcters diferents, que s’ajuden i s’afronten a diverses aventures.

    "El lleó, la bruixa i l’armari", de C.S Lewis: Quatre germans que, a través d'un armari, passen a un món de fantasia, on viuen nombroses aventures ajudats per éssers fantàstics.

    Aquestes histories ens aporten molts valors morals, ja que els diversos personatges tenen caràcters diferents que ens ajuden a identificar-nos i posicionar-nos i també a saber actuar amb sinceritat i de forma honesta.
    Continuen apareixent animals, xiquets i xiquetes, com a personatges principals, amb els que l’infant es pot identificar fàcilment com he dit anteriorment.
    Tots ells abandonen la seguretat del seu entorn real i familiar, per a enfrontar-se a mons diferents, desconeguts per a ells i de vegades mons fantàstics, en els que s'enfronten a nombroses aventures, que representen “Un procés de creixement i de maduració personal”.

    5.- Quins recursos utilitza Roald Dahl per a caracteritzar els seus personatges?

    Roald Dahl exagera les particularitats de tots els personatges.
    Es tracta del típic enfrontament entre personatges “bons” i “roïns”, que acaba, amb la victòria del protagonista bo sobre les malvades bruixes. Per tant, ni l'edat, ni la grandària del protagonista li impedeix complir els seus propòsits, ajudat per la seua àvia.
    Dahl altera la fórmula tradicional i canvia l'aspecte tradicional de les bruixes, en aquest cas, ja no és tan fàcil descobrir-les, ja que tenen una aparença “normal” i passen desapercebudes entre la població.

    6.- Per quines altres obres és conegut Michael Ende?

    Apart de l’ història “En Jim Botó i en Lluc el maquinista”, Michael Ende es conegut per altres obres com “Libro de los monicacos” (1970), “Momo”(1973), i “La història interminable”(1979).

    7.- Quines obres han estat portades a la petita o gran pantalla?

    Les obres que han estat portades a la petita o gran pantalla son:

    “ El trencanous”, d’E.T.A Hoffmann;
    “Pippi Calcesllargues”, d’Astrid Lindgren;
    “Harry Potter i la pedra filosofal”, de J.K Rowling;
    “Les bruixes”, de Roald Dahl;
    “El lleó, la bruixa i l’armari” de Lewis, C.S.

    Paola Parisi Saval
    2ºA

    ResponElimina
  97. SEGONA FASE DEL FÒRUM
    LECTURES DE 5 A 7 ANYS
    1- Les temàtiques emprades dins d’aquestes lectures són fantàstiques, de viatges amb moltes sorpreses, monstres, etc., i en algunes fan referència a la realitat què envolta als receptors i receptores mitjançant la natura, animalets del camp, mascotes, avis, avies, pares i mares.
    2- Com ja vaig esmentar dins de la primera fase, la lectura de Xola i els lleons ha estat escrita a Espanya, exactament al País Basc i l’autor és Bernardo Atxaga. A més a més, la llengua original ha estat el basc.
    3- Pense en la necessitat que les lectures han de tindre un gran ventall temàtic, i que dins de la diversitat de lectors i lectores es fa indispensable qualsevol mena de temes i gèneres per abastir qualsevol tipus de receptors. Es podria remetre a lectures com Historia de Babar el petit elefant, on la mare del protagonista mor, o per altra part, dur als xiquets i xiquetes, i fins i tot als grans, a veure l’important que és somiar escoltant narracions, poesies, etc. , amb molt amor, i trobar tranquil•litat en les paraules.

    ResponElimina
  98. LECTURES DE 8 A 10 ANYS
    4.- Quin són els personatges d’aquestes lectures? Quines característiques tenen en comú?
    5.- Quins recursos utilitza Roald Dahl per a caracteritzar els seus personatges?
    6.- Per quines altres obres és conegut Michael Ende?
    7.- Quines obres han estat portades a la petita o gran pantalla?

    4- Els personatges continuen sent éssers amb molta càrrega fantàstica però amb moltes pinzellades de realitat, on lectors i lectores puguen veure’s reflectits. Les característiques més emprades són la lluita entre el bé i el mal, l’amistat, el treball en equip, etc.
    5- R. Dahl ens proposa una posició sempre a favor dels infants, per motius derivats del patiment rebut en la seua infantesa, i sempre en contra de les persones adultes. L’exageració de les particularitats dels personatges d’una manera excepcional, tant els bons con els dolents.
    6- Michael Ende és conegut per les seues obres de gènere fantàstic La historia interminable, Momo, amb les quals ha obtingut reconeixement universal perquè han sigut plasmades en el cinèma.
    7- Dins de les lectures d’aquesta etapa les dos obres de Michael Ende, abans esmentades: La història interminable i Momo. Per part de l’autora Joanne Kathleen Rowling amb la seua obra Harry Potter i la pedra filosofal. L’obra de C.S. Lewis El lleó, la bruixa i el armari, també anomenada Les cròniques de Nàrnia. O la coneguda Pippi Calcesllargues de Astrid Lindgren, creada per a la xicoteta pantalla. Per altra part, l’obra de R. Dalh Les bruixes, també va servir d’argument per fer una pel•lícula amb el mateix nom. I a més, m’agradaría dir què E.T.A. Hoffmann era un magnific music admirat per Bethoven, d’entre altres, i que els seus escrits inspiraven compositors musicals del segle XIX com Jacques Offembach, que va composar una opera amb el nom Els contes de Hoffmann, on Hoffmann era el propi protagonista de les histories. A més, i per acabar, l’obra d’ Ernst Theodor Amadeus Hoffmann El trencanous i el rei dels ratolins, fou adaptada per Alejandro Dumas (padre) i aquesta adaptació va servir al gran compositor Tchaicovsky per a crear el conte de fades-ballet tan conegut hui en dia com El Cascanueces.

    ResponElimina